Ketterä kaavoitus ja laadukas rakentaminen ovat Kuntaliiton toivelistalla, kun maankäyttöä ja rakentamista kehitetään. (Kuva: Sonja Eloranta)

Maankäytössä ja rakentamisessa on mahdollistettava ketterä kaavoitus ja sen toteuttaminen. Samaan aikaan on parannettava rakentamisen ja rakennusten laatua sekä tarjottava sujuvaa palvelua lähellä kuntalaista. Tähän lopputulokseen tuli Kuntaliiton hallitus linjatessaan tavoitteita maankäytön ja rakentamisen kehittämiselle.

Parhaillaan on työn alla maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistus, jonka ympäristöministeriö käynnisti huhtikuussa 2018. Kuntaliiton mukaan uudistuva lainsäädäntö ei yksin riitä, vaan maankäyttö- ja rakennuslain rinnalle tarvitaan myös muita toimenpiteitä. Kaavoitukseen liittyvät valitukset hallinto-oikeuksiin ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen voivat lykätä rakentamishankkeen aloitusta vuosilla.

-Kaavoituksen kokonaiskestoa on lyhennettävä lisäämällä hallintotuomioistuimien resursseja valitusten käsittelyyn. Olisi tarpeen arvioida sitovien käsittelyaikojen tarvetta, kertoo Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero.

Selkeät pelisäännöt tarpeen

Kuntaliiton taholta korostetaan, että kunnat ovat erilaisia ja ne tarvitsevat liikkumatilaa suunnittelussa. Suunnitelmia on voitavat tehdä eri tarkkuustasoilla ja menettelyissä on jätettävä sijaa kulloisessakin tilanteessa sopiville vuorovaikutus- ja osallistumismenettelyille. Julkisen ja yksityisen väliselle yhteistyölle kaavoituksessa ja rakentamisessa tarvitaan selkeät pelisäännöt.

-Pelisääntöjen on kuitenkin sovelluttava erilaisiin tilanteisiin ja mahdollistettava laadukkaan toteutuksen varmistaminen. Yksityisten maanomistajien kaavoitusaloitteita on edistettävä ensisijaisesti kumppanuusmenettelyillä. Kaavoitusaloitteisiin liittyvät käytännöt vaativat yhtenäistämistä, Paatero lisää.

Ei kokousta ilman sotea

Keskusteltiin Kuntaliiton hallituksen kokouksessa toki myös sote-uudistuksesta. Vaikka entinen uudistus kariutui, niin tarvetta uudelle mallille on. Kuntaliiton kanta on, että rajoituslain tulee pysyä voimassa ja uudistusta on tarpeen viedä eteenpäin tulevankin hallituksen voimin.

-Uudistuksen alkuperäiset tavoitteet ovat yhä edelleen sellaisia, joita pitää viedä eteenpäin. Tarvitaan terveyserojen kaventamista, tarvitaan alueellisesti parempaa tasa-arvoa ja tarvitaan kustannusten kasvun hillintää. Tähän kaikkeen tarvitaan kuntia, kuntien osaamista ja alueiden erilaista ymmärrystä siihen, millaista sote-uudistusta ollaan tekemässä, Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero kiteyttää Kuntaliiton toiveet.

Tiedote Kuntaliiton sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä