Korkein hallinto-oikeus on ottanut kantaa siihen, voiko vaikeavammaisen lapsen kotiin hankittu ilmalämpöpumppu olla myös vammaispalvelulain tarkoittama välttämätön laite, jota lapsi tarvitsee kotona selvitäkseen. Ja tuoreen ennakkopäätöksen mukaan näin on.

Ennakkopäätöksessä oli kyse tapauksesta, jossa vaikeahoitoista epilepsiaa sairastavan lapsen kotiin hankitun ilmalämpöpumpun hankintakustannuksiin oli haettu tukea Oulun kaupungilta. Lapsen sairaudelle oli tyypillistä pitkittyneet, usein sairaalahoitoa vaativat epilepsiakohtaukset, joita lämmönnousu provosoi. Lapsen kotona oli kesäisin hyvin lämmin, mikä lisäsi kohtausten määrää.

Kotiin asennetun ilmalämpöpumpun hinta oli 1380 euroa, johon lapsen huoltaja haki korvausta vammaispalvelulain perusteella.  Oulun kaupungin viranhaltija kuitenkin hylkäsi heinäkuussa 2022 hakemuksen. Päätöksen mukaan ilmalämpöpumppu ei ollut lapsen sairauden perusteella välttämätön.

Syyskuussa 2022 Oulun kaupungin yksilöasiainjaosto hylkäsi huoltajan tekemän oikaisuvaatimuksen, jossa oli vaadittu korvaamaan puolet ilmalämpöpumpun 1 380 euron hankintakustannuksista. Samalla linjalla jatkoi myös Pohjois-Suomen hallinto-oikeus, joka toukokuussa 2023 hylkäsi kaupungin päätöksistä tehdyt valituksen.

 Hallinto-oikeuden mukaan ilmalämpöpumppua voidaan pitää sellaisena asuntoon kuuluvana laitteena, jonka hankkimisesta aiheutuvat kohtuulliset kustannukset kunta voi olla velvollinen korvaamaan vammaispalvelulain 9 §:n 2 momentin ja vammaispalveluasetuksen 12 §:n 3 momentin mukaisesti. Vaikka kyseisessä tapauksessa ilmalämpöpumpusta lapselle sinänsä olisi ollut hyötyä kohtauksia ehkäisevänä tekijänä, niin hallinto-oikeus ei valitukselle lämmennyt.

-Ilmalämpöpumppu ei kuitenkaan ole A:n sairauden vuoksi vammaispalvelulain säännöksissä tarkoitetulla tavalla välttämätön tavanomaisista elämän toiminnoista suoriutumiseksi, hallinto-oikeus totesi päätöksessään.

Korkein hallinto-oikeus oli kuitenkin toisella kannalla ja katsoi, että asiassa oli kyse lapsen vakavan sairauden oireiden helpottamisesta, jonka avulla hän voi viettää ikäiselleen lapselle tavanomaista elämää. Koska ilmalämpöpumppua voitiin pitää lapselle välttämättömänä kodin laitteena, niin Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue velvoitettiin korvaamaan taloudellisena tukitoimena puolet laitteen kustannuksista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä