Kokkolan suurteollisuusalue on merkittävä kemianteollisuuden keskittymä. Kuvassa Bolidenin tehdasalue. (Kuva: Boliden)

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat torstaina 28. joulukuuta ilmoittaneet Porvoon Kilpilahden ja Kokkolan teollisuusalueita koskevista poliittisista työtaistelutoimista. Kyse on kahden vuorokauden mittaisista poliittisista lakoista, jotka järjestetään helmikuun 1. ja 2. päivä. Lakkokohteita on myös muualla Suomessa.

Toimet tarkoittavat teollisuusalueiden tuotantojen alasajoa. Myös Nesteen öljynjalostamo Porvoossa ajetaan kokonaan alas. Yhteensä lakot kohdistuvat 13 yritykseen.

Työtaistelut on suunnattu hallituksen suunnittelemia työelämäuudistuksia vastaan. Hallitus aikoo muun muassa helpottaa työntekijöiden irtisanomista ja määräaikaisten sopimusten tekemistä. Ensimmäisestä sairaslomapäivästä suunnitellaan palkatonta.

Nesteen alasajoa kommentoi Teollisuusliiton tiedotteessa Nesteen pääluottamusmies Sami Ryynänen.

– Hallitus iskee politiikallaan lujaa työntekijöiden etuuksien, oikeuksien ja työehtojen ytimeen. Siksi työntekijöille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin antaa samalla mitalla takaisin. Päätös öljynjalostamon alasajosta on vastareaktio hallituksen haluttomuuteen neuvotella työntekijäpuolen kanssa.

Teollisuusliitto perustelee ilmoittaneensa työtaistelutoimista jo nyt, jotta tuotannon turvalliseen alasajoon jää riittävästi aikaa. Liiton pyrkimyksenä on kaikissa tilanteissa huolehtia laitosten turvallisuudesta ja välttää vahingon aiheutumista ympäristölle, laitteille ja omaisuudelle. Työnseisaukset eivät koske hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

– Toivomme, että öljynjalostuksen keskeyttäminen saa hallituksen ymmärtämään, ettei se voi asettaa koko julkisen talouden taakkaa työntekijöiden harteille. Jo nyt leikkausten seurauksena 17 000 lasta tippuu köyhyysrajan alapuolelle. Nämä ovat duunariperheiden lapsia kaikki, sanoo pääluottamusmies Ryynänen.

Teollisuusliitto on kuluneen syksyn ja talven aikana järjestänyt hallituksen uudistuksia vastustavia ulosmarsseja ja työnseisauksia ympäri maata. Työtaistelutoimiin on osallistunut Teollisuusliiton sopimusaloilta arviolta 50 000 teollisuuden työntekijää.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, ettei liitto aio perääntyä työelämäheikennysten edessä.

– Emme voi hyväksyä työntekijöiden työehtojen ja oikeuksien heikennyksiä. Kokkolan ja Kilpilahden teollisuusalueiden alasajo on raskas päätös, mutta sekin on vain varoituslaukaus. Lisää ja lisää työtaistelutoimia on luvassa, ellei hallitus aloita aitoa keskustelua työelämäkysymyksistä, sanoo Aalto.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) on syksyllä kertonut Ylellä, että hallitus ei myöskään aio perääntyä suunnittelemistaan muutoksista.

Työnantajapuoli pitää lakkoja riskinä

Työnantajia edustava Kemianteollisuus ry julkaisi oman kannanottonsa lakkoihin pian lakoista kertomisen jälkeen. Kemianteollisuuden mielestä lakot haittaavat laajasti myös muuta teollisuutta.

– Normaaleja määrävälein tehtäviä teollisten prosessien huolto- ja investointiseisokkeja suunnitellaan jopa vuosia. Nyt luodaan tarpeeton turvallisuus- ja ympäristöriski, jos teolliset prosessit ajetaan alas tällaisella aikataululla ja normaalien huoltoseisokkien ulkopuolella. Tällaisia turhia turvallisuus- ja ympäristöriskejä ei pitäisi missään olosuhteissa ottaa, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto järjestön tiedotteessa.

Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä sanoo lakkojen aiheuttavan haittaa Suomen maineelle yritysten investointiympäristönä.

– Tämän päiväiset ilmoitukset vain alleviivaavat hallituksen käynnissä olevan työrauhalainsäädännön pikaisen uudistamisen tarpeen. Kun poliittisesta lakosta on tullut ammattilitoille vain väline aiheuttaa maksimaaliset vahingot yrityksille, tulisi hallituksen vielä pohtia, onko Suomessa syytä siirtyä Saksan tielle ja kieltää poliittiset lakot kokonaan. Prosessiteollisuudessa muutaman päivän lakkoilu aiheuttaa useiden viikkojen vahingot. Tässä vaikeassa taloustilanteessa pitääkin kysyä, vaarantaako ay-liike toimillaan jäsentensä työpaikat Suomessa, Etu-Seppälä sanoo.

//12.40 Päivitetty Kemianteollisuuden kommenteilla ja vaihdettu jutun kuva.

Lue myös:




Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä