Kun lapsi päätyy lastensuojelutoimenpiteiden piiriin, niin usein tiedossa on todella pitkä asiakassuhde. THL:n tuoreen tutkimusraportin mukaan kolmasosa vuonna 2016 kodin ulkopuolelle sijoitettuna olleista lapsista oli ollut sijoitettuna vähintään puolet elämästään.

THL raportissa pureuduttiin erityisesti vuonna 1999 syntyneiden eli tutkimusvuonna 17 vuotta täyttäneiden nuorten tilanteeseen. Koko ikäluokasta 5,8 prosenttia on jossain vaiheessa elämäänsä ollut sijoitettuna.

-Se on tosi iso luku, myöntää THL:n tutkimusprofessori Tarja Heino.

Vuoden 2016 lopussa 17 vuotta täyttäneiden nuorten sijoitushistorioita on tarkasteltu raportissa lasten koko elämän ajalta. Puolet nuorista oli ollut sijoitettuna alle 9 kuukautta, mutta joka kymmenes oli ollut sijoitettuna vähintään 9 vuotta eli yli puolet elämästään.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Vuonna 1999 nuorista lähes 6 prosenttia oli jossain elämänsä vaiheessa ollut sijoitettuna. (Grafiikka: THL)

Lyhyellä sijoituksella elämä raiteilleen

Vaikka iso osa kodin ulkopuolisista sijoituksista on kestoltaan pitkiä, niin aina kyseessä ei ole pitkäaikainen toimi. Etenkin pienten lasten kohdalla perheen auttaminen kriisitilanteen yli voi hoitua lyhyellä sijoituksella ilman raskasta huostaanottoa. Aina oma koti ei kuitenkaan ole lapselle se turvallisin paikka.

-Sijoitus voi olla lyhytaikainen toimi, joka auttaa kriisitilanteen yli. Osa lapsista ei voi palata takaisin kotiin, vaan heille sijoituspaikasta muodostuu pysyvä koti, Heino toteaa.

Perheen tilanteen pitkistyessä ja mutkistuessa voi edessä olla huostaanotto.

-Yli puolet vauvaiässä sijoitetuista ei ole enää kolmantena vuotena sijoitettuna, mutta jos ensimmäisen kerran vauvana sijoitettu lapsi on vielä kolmantena vuotenakin sijoitettuna, hänet on useimmiten huostaan otettu ja hän on jatkanut asumista sijaisperheessä pitkään, Tarja Heino tiivistää.

Vuonna 2016 sijoitettuna oli kaikkiaan 14 679 lasta, joista huostaan otettuja oli 8 826. Yli puolet hoitovuorokausista tapahtui perhehoidossa, neljännes lastensuojelulaitoksissa ja 13 prosenttia ammatillisissa perhekodeissa.

THL:n tilastoraportti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*