Valtiovarainministeriön kunnallisrakennetyöryhmän esityksessä Kontiolahti voisi olla yhtä kuntaa Joensuun, Ilomantsin, Liperin, Outokummun ja Polvijärven kanssa.

Varuskunnan lakkauttaminen on viemässä kunnasta suoraan vajaat 300 työpaikkaa. Välilliset vaikutukset mukaan lukien koko maakunnasta on arvioitu katoavan ainakin 500 työpaikkaa.

Kontiolahti vastustaa suunnitelmaa viimeiseen asti. Pohjois-Karjalan Prikaatin puolesta on järjestetty mielenosoitukset Joensuussa ja Helsingissä, ja nettiadressin on allekirjoittanut runsaat 8 000 henkilöä.  

– Ykkösvaihtoehto on, että varuskunta säilyy, Kontiolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Pertti Haukka (sd.) linjaa.

Valtuuston puheenjohtaja Mika Kuusela (kesk.) arvostelee kovin sanoin sitä, että puolustusvoimauudistuksessa valtion työpaikkoja lakkautetaan maan pahimmalta työttömyysalueelta ja samalla Helsingin lähialueen varuskuntia vahvistetaan. Varuskunta ei ole ensimmäinen valtion työpaikka, joka sulkee Joensuun seudulla ovensa.

Tänä vuonna Kontiolahdelta suljetaan kaksi vastaanottokeskusta, sekä kunnan ylläpitämä Kontiolahden vastaanottokeskus että SPR:n ylläpitämä Kontioniemen vastaanottokeskus. Niiden lakkauttaminen vie Kontiolahdelta noin 60 työpaikkaa.

Hätäkeskuspäätös taas vie Joensuusta 30 työpaikkaa. Joensuun Pyhäselän ja Juuan vankiloiden mahdollinen sulkeminen veisi yhteensä yli 80 työpaikkaa. Tuoreessa muistissa on vielä myös matkapuhelinten muoviosia valmistaneen Perloksen tehtaiden lopettaminen, mikä jätti toistatuhatta ihmistä työttömäksi Joensuussa ja Kontiolahdella viitisen vuotta sitten.

Kontiolahden kantana on, että jos prikaatin lakkautuspäätös pysyy, kunnan on saatava ilmaiseksi varuskunnan maa-alueet. Lisäksi valtion tulee korvata kunnalle menetettävät työpaikat. Joensuun seutu hakee myös äkillisen rakennemuutoksen alueeksi. 

Kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan Kontiolahti tarvitsee nyt "raakaa rahaa", jota se voisi käyttää joustavasti esimerkiksi investointeihin. Kuntaan pitäisi saada esimerkiksi teollisuushalli yritysten sijoittumista ja laajentumista varten.

Itsenäisyydellä kuntalaisten tuki

Valtiovarainministeriön rakennetyöryhmä esittää, että Kontiolahti osallistuisi kuntajakoselvitykseen viiden muun kunnan kanssa. Kuuselan mukaan Kontiolahti ei kuitenkaan suostu siihen, että elinvoimainen ja hyvin palvelunsa järjestänyt kunta survotaan suurkunnan osaksi.

– Meillä tehtiin vuonna 2009 kysely kotitalouksille, ja kolme neljäsosaa niistä piti itsenäistä kuntaa toivottavana, Kuusela kertoo.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä