Kunta-alan ylimmästä johdosta sekä talous- ja rahoitusjohdosta 70 prosenttia kertoi tuntevansa henkilöstön ennenaikaisen eläköitymisen aiheuttamat kustannukset. 

Sen sijaan vain alle kolmanneksen mielestä kuntien poliittiset päättäjät tuntevat varhaiseläkkeistä aiheutuvat kustannukset. Kaksi kolmesta ilmoittaa, että varhaiseläkkeistä, kuten työkyvyttömyydestä aiheutuvat kustannukset otetaan huomioon henkilöstöjohtamisessa. 

Tulokset ilmenevät Kevan toimintaympäristötutkimuksesta.

Kevan tutkimus- ja kehittämisjohtajan Pauli Forman mukaan on myönteistä, jos kuntien ylin johto kokee tuntevansa kustannukset.

– Keskeistä olisi kuitenkin se, että työkyvyttömyyskustannusten hillitseminen olisi yksi selkeä näkökulma kunnan strategisessa johtamisessa. Näin päättäjätkin tulisivat väistämättä sidotuksi mukaan, kiteyttää Forma.

– Kunta-alalle koituu vuosittain 430 miljoonan euron menot työkyvyttömyyseläkkeistä. Kaikkiaan kuntatyöntekijöiden työkyvyttömyys aiheuttaa sairauspoissaoloineen ja välillisine kustannuksineen arviolta kahden miljardin euron vuosittaiset kustannukset. Tiukkenevan kuntataloudenkin voisi ajatella nostavan nämä asiat korkealle valtuutettujen työlistalla, Forma lisää.

Maksut kannustavat työnantajia työkyvyttömyyseläkkeiden välttämiseen

Kunnallisen eläkejärjestelmän varhaiseläkemenoperusteisen maksun katsotaan kannustavan varhaiseläkkeiden välttämiseen. 70 prosenttia kunta-alan ylimmän sekä talous- ja rahoitusjohdon edustajasta oli ainakin osittain tätä mieltä. Varhaiseläkeperusteista maksua koituu työnantajille muun muassa työkyvyttömyyseläkkeistä.

Peruskunnissa johto on kustannustietoisempi eläkemaksuista kuin kuntayhtymissä tai kunnallisissa osakeyhtiöissä. Suurempien kuntien johto ilmoittaa tietävänsä ennenaikaisen eläköitymisen kustannusten vaikutukset kunnan taloudelle pienempien kuntien johtoa yleisemmin.

Forman mukaan varhaiseläkemenoperusteisen maksun ohella on syytä kiinnittää huomiota muihin työkyvyttömyydestä aiheutuviin kustannuksiin.

– Erityisen kriittistä olisi puuttua pitkiin sairauspoissaoloihin, koska niistä koituvat mittavimmat kustannukset, huomauttaa Forma.

Tutkimuksessa kaupungin- ja kunnanjohtajilta sekä kaupunkien ja kuntien talous- ja rahoitusjohdolta sekä kuntayhtymien johdolta kysyttiin muun muassa varhaiseläkkeistä aiheutuvista maksuista. Keväällä 2012 toteutettuun kyselyyn vastasi 41 prosenttia kuntajohdosta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä