Valtiovarainministeriön kunnallishallinnon rakennetyöryhmä kiertää parhaillaan maakunnissa esittelemässä ehdotustaan uudesta kuntarakenteesta. Aluekierros alkoi ystävänpäivänä Joensuusta.

Rakennetyöryhmän esitys on saanut aluekierroksella paikoin kovaa kritiikkiä. Joensuussa järjestetyssä ensimmäisessä aluetilaisuudessa kuntaliitoksille myönteisiä olivat pääsääntöisesti vain ne kunnat, jotka jo tällä hetkellä neuvottelevat liitoksesta. Esimerkiksi juukalaiset ovat hermostuneet etenkin siitä, että rakennetyöryhmä ehdottaa kunnan liitossuunnaksi Pielisen Karjalaa, vaikka Juuka on nykyisin osa Joensuun seutukuntaa.

Joensuussa kuntien kommenttipuheenvuoroissa pelättiin palvelujen keskittymistä, kritisoitiin valtiota työpaikkojen tuhoamisesta ja ihmeteltiin, miten vanhusvoittoisten kuntien liitokset voisivat parantaa väestöllistä huoltosuhdetta. Samanlaisia mietteitä on ollut muuallakin.

Etelä-Karjalassa kunnat viestittivät valmiutta jakaa maakunta kahteen kaupunkiin, Imatraan ja Lappeenrantaan. Kymenlaaksossa taas Iitti ei halua Kouvolaan vaan tähyää Päijät-Hämeen suuntaan. Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoella on liitoksiin myönteinen kanta, jolle ei kuitenkaan lähikunnista löydy vastakaikua.

Jopa kolmasosa kannattaa

Rakennetyöryhmä ei ole selvityksen tähän mennessä saamista risuista lannistunut.

– Jokainen tilaisuus on ollut omanlaisensa. Ensimmäisellä viikolla jopa kolmasosa puhujista kannatti esitystä. Kahden kolmasosan joukossa oli kuntia, joissa ei ole vielä otettu virallista kantaa, kommentoi työryhmän puheenjohtaja Päivi Laajala Etelä-Pohjanmaan tilaisuuden jälkeen.

– Etelä-Pohjanmaalla enemmistö oli rakenneselvitystä vastaan, hän kuitenkin myöntää.

Lue lisää aluekierroksen tunnelmista Kuntalehdestä 3/2012, joka ilmestyy 1. maaliskuuta.

(KL / Anni Turunen)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä