Kirjastonhoitaja Nina Mustalammi kerää kirjoja kirjastokassiin. Kassin tuonti ja palautus on noin kuuden viikon välein maanantaisin. Palvelu on asiakkaalle ilmainen, ainoastaan muualta kirjastoista tilatut kirjat tai muut teokset ovat maksullisia. (Kuva: Ähtärin kaupunginkirjasto)

KUNTAKIERROS Ähtäri on päättänyt jatkaa kokeilukauden jälkeen kotikirjastopalvelua, jossa kuntalaiselle tuodaan kotiin hänen haluamiaan kirjoja tai muuta kirjaston aineistoa yhteistyössä paikallisen SPR:n osaston kanssa. Palvelu on tarkoitettu kuntalaisille, joiden kirjastokäynnin esteenä voi olla esimerkiksi korkea ikä, liikkumiseste, sairaus tai vamma.

Ähtärin palvelun ideoinut kirjastonhoitaja Nina Mustalammi kertoo, että vastaavanlaista palvelua tarjotaan muissakin kunnissa, joten aivan ainutlaatuinen kokeilu ei ole.

– Toisaalta tällainen yhteistyö ei ole kovin yleistäkään. Aika uuden äärellä taidetaan vieläkin olla.

Mustalammi tiesi aikanaan tekemänsä opinnäytetyön pohjalta muiden kuntien palvelumalleista. Esimerkiksi Kempeleen kirjastossa on jo kymmenisen vuotta tehty yhteistyötä paikallisen Lions Clubin kanssa. Kouvolassa ja Haminassa yksityiset vapaaehtoiset henkilöt hoitavat kuljetusta, ja Pyhtäällä kuljetuspalvelu ostetaan työttömien yhdistykseltä, joka hoitaa samoille asiakkaille kauppakassien kuljetuksen.

– Monet kirjastot järjestävät edelleen perinteistä kirjaston kotipalvelun mallia, eli hoitavat kaiken alusta alkaen itse. Ähtärissä kirjastonhoitaja eli minä kerään asiakkaan toiveiden mukaista luettavaa, katseltavaa tai kuunneltavaa. Vapaaehtoiset vievät ja palauttavat kassin eli hoitavat kuljetuksen asiakkaalle ja taas takaisin kirjastolle.

Mustalammi otti viime vuonna yhteyttä paikallisen SPR:n osaston ystäväpalvelun yhteyshenkilöön. Hän innostui heti ideasta ja pian sovittiin kokeilukaudesta, joka alkoi syys-lokakuussa ja päättyi toukokuussa.

– Yhteistyökuvio oli varsin onnistunut, ja jatkamme palvelua toistaiseksi. Jokaisella kotikirjastoasiakkaallamme on ”oma” vapaaehtoinen, joka tuo ja palauttaa kassin kuuden viikon välein. Toiset kuulemma keskustelevat hieman luetuista, palautettavista kirjoista, toiset vaihtavat vain muutaman sanan kohdatessa, Mustalammi kertoo.

– Olemme kaupungin ja kirjaston puolesta valtavan kiitollisia tästä SPR-yhteistyön tuomasta avusta. En tiedä miten järjestäisimme palvelua asiakkaille kotiin ilman tätä apua.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*