EPT-Järjestöverkosto korostaa, että valvonnan lisääminen ei yksin auta. Päihteitä ongelmallisesti käyttävät ihmiset tulisi nähdä tuen ja avun tarpeessa olevina yksilöinä eikä järjestyshäiriöinä. Hoidon ja muiden palveluiden riittämättömyys heijastuu suoraan julkiseen tilaan.

KUNTAKIERROS Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston (EPT) Kaikkien kaupunki -kampanja toteutetaan lokakuussa Porissa ja Rovaniemellä. Porissa kampanja näkyy 9. – 17.10.2023 ja Rovaniemellä 23. – 27.10.2023.

Kaikkien kaupunki -kampanja muistuttaa, että harva viettää aikaa kadulla päihtyneenä huvikseen. Tarkoitus on vähentää päihdeongelmista kärsiviin ihmisiin kohdistuvia kielteisiä asenteita ja lisätä tietoa ja ymmärrystä päihdeongelmista kärsivien ihmisten elämäntilanteista.

Rovaniemellä kampanja jalkautuu erityisesti keskustan alueelle. Mukana kampanjassa on Rovaniemen kaupungin lisäksi useita eri toimijoita, kuten Lapin hyvinvointialue, RIKO-hanke, Rovaniemen Perhekeskus, Lapin Ensi- ja turvakoti, Osallisuuskeskus Oodi ja kauppakeskus Revontuli.

– Keväällä kuntalaisille tekemämme päihdetilannekyselyn tuloksista selvisi, että monet kokevat turvattomuutta liikkuessaan keskustan alueella. Rovaniemeläiset myös toivoivat ennaltaehkäisevään työhön panostamista erityisesti tarjoamalla lapsille ja nuorille vapaa-ajan toimintaa ja tiloja. Siksi olemme valinneet Kaikkien kaupunki- kampanjaan Rovaniemellä painopisteiksi päihteitä haitallisesti käyttävien ihmisten näkökulman esiintuomisen lisäksi nuorten näkökulman, kertoo hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntija Jonna Leppiaho Rovaniemen kaupungin verkkosivuilla.

Myös Porissa kampanja jalkautuu erityisesti keskustan alueelle ja kävelykadun ympäristöön. Mukana kampanjassa ovat muiden muassa seurakunta, poliisi, Satakunnan hyvinvointialue, SAMK, Porikorttelit ja Porin kaupunki.

– Keskustan alueella on paljon kouluja ja osa koululaisista kokee turvattomuutta liikkuessaan keskustan alueella. Siksi halusimme kohdistaa huomiota juuri keskustan alueelle, kertoo Porin ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Anna Kenni.

EPT-verkoston Kaikkien kaupunki-kampanja järjestetään vuosittain erilaisissa julkisissa tiloissa. Vuonna 2018 kampanja se Helsingin seudun joukkoliikenteessä ja vuonna 2019 kampanjoitiin Turun seudun joukkoliikenteessä ja Helsingin kirjastoissa.

Vuonna 2020 kampanja vietiin Ouluun, mutta osa tapahtumista jouduttiin peruuttamaan koronatilanteen heikentymisen vuoksi. Vuonna 2021 se järjestettiin Lahdessa ja Oulussa ja vuonna 2022 kampanjan keulakuvana oli Lappeenranta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä