Suomen liikkuvin kunta 2021 oli Joroinen. Kunnanjohtaja Jaakko Kuronen (pokaali kädessä) ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Jami Kautto juhlivat Urheilugaalassa. (Kuva: Urheilugaala / Jami Ivanoff))

KUNTAKIERROS Viidettä kertaa järjestettävän Suomen liikkuvin kunta -kilpailun kärkikunnat ovat Hartola, Kontiolahti ja Orivesi. Kilpailussa haettiin tänä vuonna kuntalaisten liikunta- ja liikkumismahdollisuuksia laaja-alaisesti edistänyttä kuntaa.

Päijäthämäläisessä 2 600 asukkaan Hartolassa kunnan aktiivinen yhteistyö järjestöjen ja seurojen kanssa mahdollistaa monipuoliset liikkumisen ja ulkoilun olosuhteet sekä niiden äärelle johtavat palvelut.

– Yhteinen tekemisen meininki on käsinkosketeltavaa. Lisäksi liikunnallisen elämäntavan tukeminen vammaisten asumispalveluissa, nuorten työpajalla ja sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaiden arjessa ilahduttaa, esiraati perustelee Hartolan valintaa finalistiksi.

Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa on onnistuttu esimerkillisesti yhdistämään kansainvälisen tason kilpailuolosuhteet ja kaikkien kuntalaisten liikuttaminen.
15 000 asukkaan kunnan vahvuuksia ovat erilaiset kumppanuudet, kuntalaisten osallisuus sekä digitaalisuuden monipuolinen hyödyntäminen.

– Kontiolahdella päästään liikkumaan suoraan kotiovelta. Tarjolla on niin kylien kattavat lähiliikuntaolosuhteet kuin ympärivuotiset mahdollisuudet luontoliikuntaan, raati perustelee.

Orivedellä Pirkanmaalla on oivallettu, kuinka kaikki kuntalaiset saadaan liikkeelle. Järjestöyhteistyö on 9000 asukkaan kaupungissa huippuunsa hiottua.

– Yhdenvertaisuutta vauhdittavat rohkeat ja määrätietoiset panostukset palveluiden maksuttomuuteen, liikuntavälineisiin sekä kuljetuksiin. Erityisesti Vireä Lähiliikunta- sekä retkeily- ja virkistysalueiden kehittämisessä on hyvää sykettä ja kunta on esimerkillinen seudullinen toimija, raati toteaa.

Kuntaliitto järjestää Suomen liikkuvin kunta -kilpailun yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Voittaja palkitaan Urheilugaalassa tammikuussa 2023.

Finalistit asetti Urheilugaalan palkintolautakunta esiraadin työn pohjalta. Esiraadin muodostivat opetus-ja kulttuuriministeriön, Kuntaliiton sekä aluehallintoviraston ja Paralympiakomitean asiantuntijat. Lopullisen voittajan valitsee Urheilugaalan raati, johon kuuluu yli 300 yhteiskunnan, urheilun ja viihteen vaikuttajaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*