Hävikki-battlen voittaneet annokset: juustokakku Maalahdesta ja hävikkiwrap Helsingistä. (Kuva: Ruokatieto)

KUNTAKIERROS Yläkoululaisten Hävikki-battlen voittajat tulevat tänä vuonna Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta ja Petalax Högstadietista Maalahdesta.

Hävikki-battlessa lähes 7600 yläkoulun valinnaisen kotitalouden oppilasta pääsi käyttämään luovuuttaan ja taitojaan loihtiessaan kaupan ja kotitalousluokan hävikistä ruoka-annoksia.

Instagramissa (#hävikkibattle2023) julkaistut kuvat osallistuivat Hävikki-battlen kuvakisaan kahdessa kategoriassa: pääruoka ja jälkiruoka.

Pääruokakategorian voittajaksi tuomaristo valitsi Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun 9.-luokkalaisten toteuttaman hävikkiwrapin. Annoksessa on koottu salaatinlehdelle kesäkurpitsaa, jauhelihaa, kurkkua, kaalia, porkkanaa, purjoa, salaatinkastiketta, sipulia, persiljaa ja kuohukermaa.

Jälkiruokasarjan voittajat tulevat Maalahdella sijaitsevasta Petalax Högstadietista. Voittoisassa jälkiruoassa oli kekseliäästi valmistettu juustokakku tavallisesta poikkeavaan muotoon jälkiruokamaljaan.

Hävikki-battle on koettu mielekkääksi tavaksi opetella hävikin torjuntaa.

-Oppilaat ovat tykänneet konseptista kovasti, ja innolla ja tosissaan ideoivat erilaisia annoksia saamistaan hävikkiraaka-aineista. Nämä tunnit olivat todella odotettuja ja toivottuja, eivätkä oppilaat välittäneet siitä, että raaka-aineet olivat punalaputettuja tai osa vihanneksista oli jo hieman nahistuneita, vaan kokkasivat innokkaasti. Myös opettajan näkökulmasta tämä on merkittävä ja kasvatuksellisesti arvokas osa kotitalousopetusta. Oppilaiden luovuuden ja innostuksen seuraaminen on ilo, kertovat kotitalousopettajat Linda Nysand-Heikius Petalax Högstadietista ja Niina Virmo-Pesola Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta.

Hävikki-battle on Motivan ideoima ja Ruokatiedon koordinoima opetuskokonaisuus, joka on suunnattu yläkoulujen valinnaisille kotitaloustunneille. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2017 alkaen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä