Heinolan lintuhoitolassa on hoidettu loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja jo vuodesta 1963. (Kuva: Heinolan kaupunki)

KUNTAKIERROS Heinolan lintuhoitola on saanut toimintaansa tälle vuodelle 60 000 euron avustuksen ympäristöministeriöltä. Vuoden 2022 avustus oli 40 000 euroa.

Ympäristöministeriö myöntää harkinnanvaraisia valtionavustuksia luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettujen, vahingoittuneiden luonnonvaraisten eläinten hoitotoiminnan järjestämiseksi. Hakijalla on oltava käytännössä osoitettu kokemus ja osaaminen vahingoittuneiden luonnonvaraisten eläinten hoidosta ja tarkoitukseen soveltuvat tilat.

Heinolan lintuhoitolaan otettiin 2022 aiempia vuosia enemmän lintupotilaita, yhteensä 312 yksilöä 65 eri lajista. Näistä kuntoutui vapautukseen 134 eli 43 prosenttia. Lukema on korkein viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viime vuonna tulleista linnuista edelleen on hoidossa 12 lintua, joista osa vapautunee vielä sulkapeitteen puutosten korjauduttua.

Heinolan kaupunki ylläpitää lintuhoitolaa, ja siitä on kehittynyt vuosien aikana Heinolan suosituin matkailukohde. Hoitolassa vierailee vuosittain 100 000-120 000 vierasta. Vierailusesonki alkaa toukokuussa ja jatkuu elokuun loppuun. Valtaosa linnuista on nähtävänä ulkotarhoissa kesäaikana. Kuntoutuvat linnut eivät ole nähtävillä, vaan ne saavat toipua rauhassa hoitolan hoitotiloissa ennen vapautustaan.

Lintuhoitolassa on hoidettu loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja jo vuodesta 1963. Hoitolaan tuodaan lintuja hoitoon joka puolelta Suomea. Liikenne on suurin onnettomuuksien aiheuttaja, samoin voimajohdot ja erilaiset lasiset rakennukset, joihin linnut törmäävät. Osa linnuista voidaan vapauttaa takaisin vapauteen. Huonokuntoisimmat linnut joudutaan lopettamaan, mutta tarhalla itsenäisesti pärjäävät jäävät lintuhoitolaan asumaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*