Inka Bell käsittelee taiteessaan kaksi- ja kolmiulotteisen suhteita materiaalin, värin, pinnan ja toiston kautta. Rotaatio-teos on valmistunut Pakilan peruskoulun ja nuorisotalon uudistettuihin tiloihin. (Kuva: HAM/Maija Toivanen)

KUNTAKIERROS Kuusi uutta prosenttiperiaatteella toteutettua taideteosta on valmistunut Helsinkiin lasten ja nuorten käyttämiin tiloihin. Viisi koulurakennusta on saanut teokset Inka Belliltä, Karoliina Hellbergiltä, Pertti Kukkoselta, Eeva-Leena Eklundilta ja Markus Rissaselta. Lisäksi yksi uusi päiväkoti on saanut teoksen Elina Autiolta.

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, jonka mukaan kaupungin uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen.

Inka Bellin kineettinen teos Rotaatio on valmistunut Pakilan peruskoulun ja nuorisotalon uudistettuihin tiloihin. Ruokalan seinää haltuun ottava teos on 2,5 metriä korkea ja 1,9 metriä leveä ja se koostuu pyöriteltävistä lieriönmuotoisista kappaleista. Inka Bell on kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa laajennetun taidegrafiikan kentällä. Taiteessaan Bell käsittelee kaksi- ja kolmiulotteisen suhteita materiaalin, värin, pinnan ja toiston kautta.

Peruskorjattuun Kallion lukioon on valmistunut lukiota itsekin aikoinaan käyneen Karoliina Hellbergin neljän maalauksen sarja Syreenejä, anemoneja ja tuulta, joka jakaantuu kahdeksi teospariksi rakennuksen portaikossa. Saman rakennuksen julkisivuun on valmistunut Pertti Kukkosen veistosinstallaatio Pallottelua. Teos koostuu eri värisistä kiillotetuista teräspalloista, joista lankeaa varjoja seinään. Kukkonen on erikoistunut betonin käyttämiseen taiteessa, ja hän toteuttanut useita julkisia teoksia eri puolille Suomea.

Eeva-Leena Eklundin teoskokonaisuus Käsiala levittäytyy Lauttasaaren ala-asteen koulun ja Musiikkiopiston portaikkoon. Laaja, tilallinen kokonaisuus koostuu seinämaalauksista ja niiden oheen ripustetuista erillisistä, metallilevyille maalatuista teoksista. Suoraan seinäpinnoille toteutetuissa maalauksissa on erilaisia koulumaailmasta tuttuja ruutu- ja viivapapereita, joiden ruudukot ja viivastot on maalattu vapaalla kädellä.

Markus Rissasen teos Aivastelevan tursaan arvoitus ottaa haltuun osan Myllypuron peruskoulun laajennusosan julkisivusta. Keraamisista laatoista koostuva teos perustuu Rissasen kehittämään matemaattis-loogiseen Hex Rosa -kuvioon. Kuvio koostuu samanlaisena toistuvasta kuusikulmiosta, joka jakaantuu rombeiksi eli vinoneliöiksi. Geometrian mysteereihin Rissanen paneutui väitöskirjassaan, jossa hän ratkaisi erään tunnetun kiertosymmetrisiin laatoituksiin liittyvän matemaattisen ongelman.

Päiväkoti Isoniitty Kumpulassa on saanut julkisivuunsa värikkään teoksen Elina Autiolta. Sateenkaarikynä-teos koostuu eri pituisista, raidallisiksi maalatuista alumiiniputkista, jotka vierekkäisinä muodostavat seinälle saarekemaisen pinnan. Isoniityn päiväkotirakennukselle ominainen pystyraidoitus toistuu teoksen rakenteessa ja värityksessä.

Vilkas rakentaminen on mahdollistanut viime vuosina taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin muun muassa Vuosaaressa, Kalasatamassa, Konalassa ja Jakomäessä. Helsingin taidemuseo HAM toimii hankkeissa taideasiantuntijana ja teokset liitetään osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM hallinnoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä