Tampereen yliopiston tutkija Eetu Friman koodaa toimintaohjeita monitoimirobotille. (Kuva: Ismo Santapukki)

KUNTAKIERROS Kangasalan kaupunki on yhdessä Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkijoiden kanssa kehittänyt ja rakentanut uudentyyppisen robotin prototyypin sekä luokkahuoneen siivoukseen että havainto- ja opetusvälineeksi koululaisille.

Vatialan koululla Kangasalla hiljattain työnsä aloittanut Ursula-robotti osaa siivota ja ladata itsensä itsenäisesti. Kangasalan ateria- ja siivouspalveluiden tarpeista käynnistynyt kehitystyö aloitettiin vuonna 2019, ja robotti saatiin valmiiksi koronapandemian aiheuttamien viiveiden jälkeen tänä kesänä.

Tampereen yliopiston mekatroniikan professori Kari T. Koskinen kertoo, että projekti oli erittäin mielenkiintoinen. Yliopiston mekatroniikan tutkimusryhmän tutkijoilla on runsas kokemus muun muassa kaivos- ja vedenalaisrobotiikan kehittämisestä, mutta tässä hankkeessa yhtenä kohderyhmänä olivat koululaiset, mikä toi oman lisänsä suunnitteluprosessiin.

– Hanke tarjosi tutkijoille hienon mahdollisuuden toteuttaa uudenlainen monitoimirobotti suunnittelupöydältä valmiiseen toteutukseen, Koskinen sanoo Kangasalan kaupungin tiedotteessa.

Kangasalan kaupungin ateria- ja siivouspalvelupäällikkö Hannakaisa Haanpää kertoo, että Ursula ei tunne työaikoja.

– Kunhan sillä riittää tarpeeksi lepotaukoja päivässä, jotta se voi ladata itsensä latausasemallaan.

Koulupäivän aikana robottia voidaan käyttää myös apuna opetuksessa. Sitä voidaan koodata tekemään erilaisia pieniä tehtäviä oppilastyönä ja se voi toimia opetusvälineenä.

– Lisäksi robotti osaa musisoida ja vähän tanssiakin, mikä on ollut oppilaille mieleen, Haanpää kertoo.

Tampereen yliopiston tutkijoiden lisäksi robotin kehittämiseen osallistui tutkijoita myös Helsingin yliopistosta. Tampereen tutkimusryhmän vastuuhenkilöinä toimivat mekatroniikan professori Kari T. Koskinen, tutkimuspäällikkö Jussi Aaltonen, tutkija Eetu Friman ja yliopisto-opettaja Tuomas Salomaa.

Kangasalan kaupungin puolelta näkemyksiä robotin kehittämiseen toivat ateria- ja siivouspalvelupäälikkö Hannakaisa Haanpää ja palveluesimies Tarja Viemerö sekä Vatialan koulun apulaisrehtorina projektin aikana toiminut Jarkko Liuha.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*