Milla Bruneaun ja Hannu Rahkosen muotokuvien julkistamistilaisuus oli ensimmäinen uudistetun Lahden kaupungintalon katetulla sisäpihalla järjestetty tilaisuus. (Kuva: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunki)

KUNTAKIERROS Kaksi Lahden kaupunginvaltuuston entistä puheenjohtajaa sai muotokuvansa julki keskiviikkona. Milla Bruneaun ja Hannu Rahkosen muotokuvat on tehnyt valokuvaaja Tuomas Uusheimo.

Kokoomukseen lukeutuvat Bruneau ja Rahkonen toimivat kaupunginvaltuuston puheenjohtajina viime valtuustokaudella. Bruneau toimi puheenjohtajana vuosina 2017–2019, ensimmäisenä naisena kaupungin historiassa. Bruneau siirtyi kesken kauden ympäristöpääkaupunkivuoden johtajaksi, ja Rahkonen jatkoi puheenjohtajana valtuustokauden loppuun.

Tuomas Uusheimo kertoo harkinneensa saamaansa ehdotusta muotokuvausten kuvauksesta vasta, kun selvisi mahdollisuus istuttaa muotokuvat Lahden kaupungintalon ympäristöön. Muotokuvaukset toteutettiin kaupungintalossa ennen peruskorjausta. Eliel Saarisen suunnittelema, vuonna 1912 valmistunut Lahden kaupungintalo on otettu uudistuneena käyttöön syyskuussa 2023.

− Mielessäni alkoi hahmottua kuvapari, jossa myös arkkitehtuurilla on oma roolinsa. Perinteisen rintakuvan sijaan halusin tuoda kaupungintalon arkkitehtuurin osaksi valokuvaa. Tunsin, että näin toimeksiantoon löytyi henkilökohtainen suhde. Se on hyvän valokuvan kannalta elintärkeää, Uusheimo sanoo Lahden kaupungin tiedotteessa.

Uusheimolle kaupungintalo oli tuttu rakennus, mutta lopullisen kuvauspaikkojen valinnan hän teki vasta kuvauspäivänä.

− Halusin, että valtuuston puheenjohtajien luonne ja vaatetus löytäisivät kosketuspinnan kaupungintalon kauniista arkkitehtuurista. Myös kuvattavan on tunnettava itsensä kotoiseksi ympäristössä. Millan kuvauspaikaksi valikoitui valtuustosali ja Hannun pääporras.

Uusheimon erityisalaa on rakennetun ympäristön kuvaaminen. Hän on taustaltaan arkkitehti.