Joka kymmenes äänestäjä sanoo vaihtavansa puoluetta kuntavaaleissa. Lisäksi kolmannes äänestäjistä miettii vielä, pysyykö uskollisena edellisten vaalien puolueelle. Puoluetta vaihtavien, tai vaihtamista miettivien määrä käy ilmi TNS Gallupin Kuntalehdelle tekemässä kyselyssä.
 
Gallup tehtiin viikolla 39, reilu viikko sen jälkeen, kun kuntavaaliehdokkaat olivat selvillä. Haastatteluja tehtiin noin tuhat eri puolilla Suomea nettipaneelikyselynä. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.
 
Kyselyn tulos tarkoittaa sitä, että 800 000 äänestäjää ei vielä tiedä, aikooko äänestää samaa puoluetta kuin edellisissä kuntavaaleissa.
 
– Liikkuvia äänestäjiä on aineiston perusteella 280 000, eli joka kymmenes äänestäjä, mutta epätietoisia on paljon sen lisäksi, TNS Gallupin tutkimusjohtaja Juhani Pehkonen sanoo.
 
Samaa puoluetta kuin viime vaaleissa aikoo varmasti äänestää 57 prosenttia vastanneista. Miehet ovat vanhasta puolueesta varmempia kuin naiset.
Perussuomalaisten eduskuntavaaleissa saama vaalivoitto vaikeuttaa liikkuvien äänestäjien arviointia edellisiin kuntavaaleihin nähden. 
 
– Muutos on joka tapauksessa suuri, ja suuren muutoksen suuruusluokka muuttui eduskuntavaalituloksen myötä, Juhani Pehkonen selventää.
 
Kyselyn mukaan tulossa ennätysvilkkaat vaalit
 
Kyselyn perusteella tulossa ovat aiempaa vilkkaammat kuntavaalit. Äänioikeuttaan kertoo aikovansa varmasti käyttää 80 prosenttia vastaajista. Toisaalta kyselyissä ilmoitettu aktiivisuus on yleisesti ollut noin viisitoista prosenttia korkeampaa kuin toteutunut äänestäminen.
 
Viime kuntavaaleissa äänestysprosentti oli 61,2, ja niitä edellisissä vaaleissa vuonna 2004 vain 58,6.
 
Erityisen varmasti äänestämään suuntaavat Kuntalehden teettämän kyselyn mukaan näissä vaaleissa kuusikymmentä vuotta täyttäneet: heidän äänestysintonsa hipoo 100 prosenttia.
 
– Varttuneiden ihmisten muita ikäryhmiä suurempi äänestysvilkkaus toteutuu vaaleista toiseen. Sen lisäksi ikäihmiset äänestävät hyvin puolueuskollisesti, Juhani Pehkonen pohtii.

(KL)

Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan Kuntalehdessä 13/2012.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä