Kuntaliitto pitää ensiarvoisen tärkeänä, että kuntarakenneuudistuksessa ei luovuta kuntalähtöisestä lähestymistavasta.

– Kunnat toimivat erilaisissa olosuhteissa ja toimintaympäristöissä, eikä tätä ulottuvuutta voi unohtaa kuntien toimintaa kehitettäessä, painotti Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma keskiviikkona Kuntatalolla pidetyssä kuntauudistuksen seurantaryhmän ensimmäisessä kokouksessa.

Kuntajohtajista ja luottamushenkilöistä koostuva seurantaryhmä tarkkailee kuntauudistuksen ja kuntalain valmistelun etenemistä ja toimeenpanoa kuntakentän näkökulmasta.

Mäki-Lohiluoman mukaan kunnilla on oltava mahdollisuus esittää omat ratkaisunsa lainsäädännön raamien puitteissa. Hän korosti, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja kuntarakenneuudistus on ratkaistava yhtenäisenä kokonaisuutena.

Kuntaliiton mukaan kunnan tehtävien arviointiin on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota, sillä tehtävien luonne ja määrä vaikuttavat toiminnan edellytyksiin ja muihin rakenteellisiin ratkaisuihin.

– Asiakaslähtöisyyden edistäminen kuntalaisille tarjottavissa palveluissa edellyttää sektorirajat ylittäviä toimintatapoja. Kuntalaiset käyttävät eri palveluja eri elämänvaiheessa, emmekä voi lähteä siitä, että jokaiselle toimialalle suunnitellaan omia rakenteita, Mäki-Lohiluoma sanoi.

Kuntaliitton huhtikuussa asettama kuntauudistuksen kokonaisuutta arvioiva seurantaryhmä koostuu 32 luottamushenkilöstä ja kunnanjohtajasta eri puolelta Suomea.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä