Kuntaliiton hallitus odottaa valtion talousarviolta kokonaisnäkemystä julkisen talouden hoidossa.

Kuntaliiton mukaan todellista säästöä ei synny siitä, että peruspalvelujen valtionosuuksia leikataan, ellei samalla osoiteta, miten palveluita vastaavasti karsitaan, eikä kunnille ei tulisi määrätä lisää tehtäviä, ellei valtio rahoita niitä täysimääräisesti.
 
Kuntaliiton hallitus keskusteli torstaina valtiovarainministeriön budjettiesityksestä ja kunta- ja sote-uudistusten tilanteesta.
 
– Valtio ei voi tinkiä kuntien vastuulle säädettyjen peruspalvelujen rahoituksesta, jos samalla ei arvioida kuntien tehtäviä. Kunnilla on nyt yli 500 lakisääteistä tehtävää. Näiden hoitaminen tasapuolisesti ja kattavasti tulevaisuudessa merkitsee tuntuvia veronkorotuksia, jos valtio ei tunne omaa vastuutaan, Kuntaliiton tiedotteessa todetaan.
 
Kuntaliitto muistuttaa, että väestön ikääntyminen kasvattaa kuntien menoja noin prosentin joka vuosi seuraavien kymmenen vuoden aikana. Julkisen talouden kestävyysvajeesta puolet kohdistuu kuntien vastuulla oleviin palveluihin.

Kuntaliiton mukaan rakenteellisia ja sisällöllisiä uudistuksia tarvitaan yhteistyössä kuntien kanssa, ja toiminnan tehostamisen esteenä olevia normeja pitää purkaa. Samalla tulee keskustella subjektiivisista oikeuksista palveluihin ja julkisen vallan vastuun rajoista suhteessa kansalaisiin.
 
Kuntaliitto odottaa valtion lisäbudjetista määrärahaa koulujen homekorjauksiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä