Vastauksena tarpeelle Kuntaliitto käynnistää Opetustoimen strategisen johtamisen valmennusohjelman, joka käynnistyy tutkimuskuntiin räätälöidystä koulutusohjelmasta. Mukana ovat alkuvaiheessa tutkimuskunnat Aura, Kouvola, Oulu, Suomussalmi, Tampere ja Vantaa.

Valmennuksen lisäksi syksyn mittaan käynnistyy Opetustoimen huippujohtajaohjelma toimialajohdolle.

– Näiden koulutusten pohjalta tulevina vuosina on tarjolla laadukas opetustoimen johdon koulutusväylä toimialajohdolle ja rehtoreille, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen totesi koulutusohjelman käynnistysseminaarissa Kuntatalolla 28. elokuuta.

Tampereen yliopiston pian valmistuvassa tutkimuksessa todetaan, että kuntien opetustoimen strategisen johtamisen kehittämisen tarve on merkittävä.

– Tämä tarkoittaa esimerkiksi parempia muutosjohtamisen valmiuksia, strategisen ajattelun ja taloudellisten voimavarojen parempaa integraatiota sekä rehtoreiden ja muiden opetustoimen johtajien monipuolista uudenlaista koulutusta, tutkimushanketta johtanut professori Jarmo Vakkuri sanoi.

Nyt alkavalla valmennuksella vahvistetaan perusopetuksen, lukion ja ammatillisen perusopetuksen johtamisen osaamista sekä parannetaan opetustoimen johtavien viranhaltijoiden, koulutusjohtajien ja -päälliköiden sekä rehtoreiden osaamista strategisessa johtamisessa. Samalla kehitetään valmiuksia henkilöstön johtamisessa, talouden hallinnassa ja työnantajatoiminnoissa.

– Tärkeintä on saada toimiva käytäntö siihen, miten kuntien opetustoimen johtaminen on osa kunnan yleistä strategista johtamista. Tällä hetkellä opetustoimen käytännöt eivät näy riittävässä määrin päätöksentekijöille eikä paikallisten päättäjien viesti kulje oppilaitoksiin ja päinvastoin, Haatainen painotti.

On tärkeää, että koko toimiala oppilaitoksesta toimialan johtoon on strategisesti johdettu, tavoitteet kulkevat ylhäältä alas ja tarpeet ja palaute alhaalta ylös.

– Opetustoimen on pystyttävä vastaamaan kunta- ja palvelurakenteessa sekä omassa toimintaympäristössään tapahtuviin, kuten myös lasten ja nuorten kasvuympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Nyt käynnistyvällä valmennusohjelmalla ja siihen liittyvällä opetustoimen huippujohtajaohjelmalla pyritään antamaan valmiuksia näiden muutosten johtamiseen sekä vahvistamaan strategista johtamista.

Kuudella paikkakunnalla käynnistyvistä pilotoinnesta on tarkoitus saada kokemuksia koulutusohjelmien sisältöjen ja käytettävien menetelmien toimivuudesta. Valmennusohjelmaan on kuudesta hankekunnasta ilmoittautunut jo 130 opetustoimen johdon ammattilaista sekä huippujohtajaohjelmaan ilmoittautuneita toimialajohtajia.

Hanke toteutetaan yhteistyössä opetushallituksen kanssa, joka myös rahoittaa hanketta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä