Kuntaliiton mukaan kunnilla on oltava tiedossa sosiaali- ja terveydenhuollon keskeiset linjaukset, ennen kuin ne lähtevät selvittämään kuntarakennetta 1.7.2013 voimaan astuvan kuntarakennelain mukaisesti.

Lisäksi kunnilla tulisi olla tieto uuden valtionosuusjärjestelmän sisällöstä, ennen kuin selvitykset alkavat syksyllä

Kuntaliitto pitää myönteisenä, että kuntien antamaa palautetta uudistusaikatauluista on osittain kuultu. Lakiesitykseen hahmoteltuja aikatauluja on hieman myöhennetty hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen tänään valtioneuvoston yleisistunnossa esittämässä kuntarakennelakiesityksessä.

– Aikataulu on edelleen haasteellinen, tämä edellyttää kuntien keskinäisten neuvottelujen käynnistämistä jo kuluvan kevään aikana, Kuntaliiton tiedotteessa todetaan.

Kuntien kannattaa pyrkiä tavoittelemaan laissa asetettuja tavoitteita omista lähtökohdistaan hakiessaan selvityskumppaneita.

Liitto pitää tärkeänä, että hallitus linjasi kehysriihessä, että valtio rahoittaa yhdistymisavustukset ja valtionosuusmenetykset, eikä näitä vähennetä valtionosuuksista.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen osalta tähän mennessä asetetut väestöpohjamäärittelyt ja muut linjaukset eivät Kuntaliiton arvion mukaan yksinomaan riitä, jotta kunnat voisivat hahmottaa uudistuksen kokonaisuuden. Niitä on selkeytettävä, Kuntaliiton tiedotteessa sanotaan.

Kuntaliitto muistuttaa että monien kuntapalveluiden osalta tarvitaan jatkossa tiivistä yhteistyötä, riippumatta siitä, miten kuntarakenteita muuten kehitetään. Kuntaliitosten ohella kuntien kannattaa selvittää laaja-alaisesti kuntien vastuulla olevien palvelujen järjestämistä, muun muassa liittyen toisen asteen koulutukseen, sosiaali- ja terveydenhuollon erityispalveluihin ja teknisten palvelujen järjestämiseen.

Lisää aiheesta:

Hallitus vie kuntarakennelain eduskuntaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä