Kuntaliiton mielestä hallituksen torstaina pitämän puoliväli-istunnon linjaukset ovat niin yleispiirteisiä, ettei kokonaisuudesta voi vielä tehdä lopullisia arviota ennen kehysriihen ratkaisuja maaliskuun loppupuolella.

Kuntien kannalta on merkittävää, että hallitus päätti asettaa tulevassa kehysriihessä ministeriökohtaiset tavoitteet kuntien velvoitteiden vähentämiseksi ja samalla päätti kuntien normitalkoiden jatkamisesta. Näissä asioissa tarvitaan rohkeita ratkaisuja, jotta kuntien palveluja voidaan turvata ja tuottavuutta parantaa, Kuntaliitto arvioi.

Liitto pitää myönteisenä, että hallitus vahvisti ne peruslinjaukset, joiden avulla sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistustyöryhmä voi saattaa työnsä loppuun. Monet keskeiset kysymykset jäivät kuitenkin vielä ratkaisematta ja odottamaan työryhmän ehdotuksia ja tulevan kehysriihen päätöksiä. Myös kuntarakenneuudistusta koskevat ratkaisut jäivät kehysriiheen.

Torstaina annetuista linjauksista ei käynyt ilmi, kuinka hallituksen esittämät toimenpiteet rahoitetaan. Kuntaliitto korostaa, että kunnista ei saa tehdä toimenpiteiden maksajia. Uudet valtionosuusleikkaukset johtaisivat kunnallisveron korotuksiin ja kuntien lisävelkaantumiseen, Kuntaliitto muistuttaa. Liiton mielestä kunnille ei myöskään saa siirtää valtion tehtäviä valtion alirahoituksen seurauksena.

Kuntaliitto on pettynyt, että valtio ei ole huomioinut liiton esityksiä kiirehtiä home- ja kosteusvaurioista kärsivien kunnallisten rakennusten peruskorjauksia. Jo tämän vuoden lisätalousarviossa kunnille tulee osoittaa 200 miljoonaa euroa näiden kohteiden kunnostamiseen valtion 20 prosentin rakennusaikaisella rahoituksella. Tämän työllistävä vaikutus olisi yli 15 000 henkilötyövuotta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä