Kunnan omaisuuden turvaaminen säätiöittämisen avulla kiinnostaa kuntaliitoksia vastustavia kuntia. Kapinakuntana tunnettu Sysmä selvittää parhaillaan, miten kunta voisi säätiöittää osan kunnan maa- ja metsävarallisuudesta.

Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoen mukaan säätiö takaisi, ettei omaisuus valuisi naapurikuntiin, vaan sitä voitaisiin hyödyntää sysmäläisten hyväksi.

– Kyllä tämä on tietynlainen hätähuuto. Pienissä maaseutukunnissa on alkanut näivettymiskehitys, kun ne on liitetty isojen kuntien reuna-alueiksi, puuskahtaa Kitkiöjoki.

Omaisuuden säätiöittäminen on vielä hyvin harvinaista kunnissa. Tähän ovat päätyneet ennen kuntaliitosta esimerkiksi Jaala ja Kerimäki. Etelä-Savossa sijaitseva Enonkosken kunta harkitsee säätiöittämistä.

Kuntaliitolla ei ole ottanut kantaa säätiöittämiseen. Johtavan lakimiehen Heikki Harjulan mukaan se voi vaikeuttaa kuntaliitosneuvotteluita.

– Kunnat ottavat riskin, että kuntaliitosneuvottelut voivat vaikeutua. En kuitenkaan usko, että säätiöittäminen olisi yleistymässä, sanoo Harjula.

(STT)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä