Viime vuonna negatiivisen vuosikatteen kuntia oli 80, ja määrän ennustetaan kasvavan tänä vuonna. 

Hallituksen elokuinen rakennepoliittinen ohjelma kiristää kuntien taloutta entisestään. Valtion ensi vuoden budjetissa valtionosuudet alenevat 1,5 prosenttia, peruspalveluiden valtionosuuksista lähtee pois 320 miljoonaa euroa

Kuntien toimintamenojen arvioidaan kasvavan nimellisesti 3,5 prosenttia. Vuosikatteen arvioidaan heikkenevän lähes 800 miljoonalla eurolla, ja kuntien alijäämä syvenee. Velan määrä on kasvamassa kahdella miljardilla eurolla.

Kuntatalouden niin sanottu painelaskelma osoittaa, mikä on kuntatalouden keskimääräinen sopeuttamistarve arvioituun tulokehitykseen sovitettuna. Tilikauden tulos heikentyy tasaisesti, ja vuonna 2017 se on miinuksella jo 2,4 miljardia euroa.

Samalla vuosikate on enää niukasti positiivinen, eli 400 miljoonaa euroa. Lainakanta on tämänvuotisesta kaksinkertaistunut, ja painelaskelman mukaan se olisi vuonna 2017 jo 23 miljardia euroa.

Viime vuonna kuntien ja kuntayhtymien yhteenlaskettu vuosikate heikentyi 2,5 miljardista eurosta 1,8 miljardiin, eikä se riittänyt kattamaan poistoja. Kuntatalouden velka kasvoi ennätyksellisen paljon, 1,5 miljardia euroa.

Lue lisää tänään ilmestyneestä Kuntalehdestä 12/2013.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*