Kunnilta hyvinvointialueille siirtyvät kustannukset määräytyvät sen perusteella, mitä kunnat ovat tilinpäätöksissä raportoineet kustannuksiksi vuosina 2021 ja 2022. Kuva: Pixabay

Kuntien ja hyvinvointialueiden rahoituslaskelmissa käytettäviin kustannustietoihin on tehty viimeiset tarkennukset. Päivitykset vaikuttavat kuntien ja hyvinvointialueiden ensi vuoden rahoitukseen sekä hyvinvointialueiden kertakorvaukseen, valtiovarainministeriö kertoo tiedotteessaan.

Kunnilla ja hyvinvointialueilla oli aikaa syyskuun loppuun mennessä esittää huomioita laskelmaluonnoksen oikaisuista. Kommentointiaikana Kainuun, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen kuntien kustannustietoihin tehtyjä oikaisuja on tarkennettu ja lisäksi korjattu tilinpäätöstietojen virheitä.

Myös kuntiin jäävien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kustannuksia on tarkennettu.

Kunnilta hyvinvointialueille siirtyvien sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen nettokustannukset ovat 21,9 miljardia euroa, noin 18 miljoonaa euroa vähemmän kuin aiemmassa laskelmassa.

Uudistuksen yhteydessä kunnilta hyvinvointialueille siirtyvät kustannukset määräytyvät sen perusteella, mitä kunnat ovat tilinpäätöksissä raportoineet kustannuksiksi vuosina 2021 ja 2022.

Tietoja on oikaistu, jotta kustannustieto kuvaisi mahdollisimman hyvin todellisia siirtyviä kustannuksia.

Päivitys lisää kuntien valtionosuutta ensi vuodelle noin 28 miljoonaa euroa, sillä siirtyvien kustannusten pienentyessä myös sote-siirron jälkikäteistarkistuksesta aiheutuva valtionosuuden vähennys pienenee.

Valtionosuuslaskelmaan on myös päivitetty kuntakohtaiset osuudet, jotka joko lisäävät tai vähentävät yksittäisen kunnan valtionosuutta ensi vuonna. Kuntien osalta laskelmat valmistuvat marraskuussa 2023, kun viime vuoden verotus valmistuu.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä