Yhdeksän suuren kaupungin vuokrataloyhtiöt vaativat pitkän korkotukilainan ehtojen parantamista ja ovat valmiita toteuttamaan lisää pysyvästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Helsingin, Tampereen, Jyväskylän, Espoon, Turun, Lahden, Vantaan, Oulun ja Kuopion vuokra-asuntoyhtiöiden allekirjoittamassa kannanotossa toivotaan, että valtion tuki uusissa lainoissa olisi täytetakauksen lisäksi määrätty prosenttiosuus lainan korosta, jolloin tuki aktualisoituisi kaikissa korkotilanteissa, ja että tuen määrä ei pienenisi niin jyrkästi, kuin se nykymuodossaan tekee.

Ratkaisuna kasvukeskusten asuntopulaan Rakennusteollisuus RT, Rakennusliitto, suurimmat valtakunnalliset asuntosijoitusyhtiöt sekä Rakli ovat esittäneet uuden lyhyemmän, ns. 20-vuotisen, korkotukijärjestelmän luomista.

Järjestelmän on ehdotettu sisältävän nykyistä ns. pitkää korkotukilainaa hieman vähemmän valtion tukea ja vastaavasti vapauttavan kohteet 20 vuoden jälkeen sekä omakustannusvuokravaatimuksesta että vapauttavan ne esimerkiksi myytäviksi.

– Ehdotettu uusi malli ei ole kunnallisten vuokrataloyhtiöiden tavoite. Se tuo vain vähemmän tukea ja mahdollistaa vapaan vuokranmäärityksen, talojen myynnin ja niiden arvonnousun tulouttamisen sijoittajille asukkaiden kustannuksella, kaupunkien vuokrayhtiöt toteavat.

Kannanotossa muistutetaan, että kuntayhtiöiden toiminta perustuu asiakastarpeeseen, pitkäjänteiseen omistamiseen, vuokrien kohtuuhintaisuuteen sekä tasaiseen vuokrakehitykseen.

Yhdeksän suurimman kaupungin vuokrataloyhtiöt omistavat yhteensä noin 100 000 vuokra-asuntoa, mikä on noin 15 % kaikista suomalaisista vuokra-asunnoista. Näiden kuntayhtiöiden asuntojen vuokrat määräytyvät omakustannusperiaatteella, ovat markkinavuokria halvempia ja vuokrien tasaus tehdään niissä yhden kunnan sisällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä