Koska Ukrainan sodan ja siitä johtuvan pakolaisuuden kehittymistä on vaikeaa ennakoida, niin on vaikea arvioida myös, miten paljon ukrainalaisia tulee esimerkiksi ensi talvena Suomeen. Kuva: Pixabay

Maahanmuuttovirasto tiedottaa, että noin 27 000 ukrainalaista on siirtynyt kunnan asukkaaksi.

Vastaanottokeskukset on tarkoitettu vain tilapäistä asumista varten.

Keskus tarjoaa ukrainalaisten majoituksen ja vastaanottopalvelut siihen asti, kunnes asiakas siirtyy kuntaan. Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille, ja sen tavoitteena on tarjota nopeasti väliaikaista suojelua.

– Autamme asiakkaitamme kunnan asukkaaksi siirtymisessä. Kun tilapäistä suojelua saava asiakas on oleskellut Suomessa vuoden, hänellä on mahdollisuus hakea kotikuntaa ja muuttaa kuntaan asumaan. Kuntalaisena hän voi valita vapaasti asuinpaikkansa ja hyödyntää esimerkiksi kunnan kotoutumis- ja työllisyyspalveluita, kertoo vastaanottopalveluiden osaston johtaja Elina Nurmi tiedotteen mukaan.

Vastaanottokeskuksissa on noin 9 400 ukrainalaista, jotka voisivat saada kotikunnan, mutta eivät ole sitä vielä hakeneet. Lisäksi vastaanottokeskuksissa on asiakkaita, joiden kuntaan siirtyminen on kesken.

Maahanmuuttovirasto säätelee vastaanottokeskusten määriä tarpeen mukaan.

Tilapäisen suojelun tarve jatkuu

Suomi ja muut EU:n jäsenvaltiot jatkavat ukrainalaisten tukemista myöntämällä tilapäistä suojelua vuonna 2025.

Suomeen saapuvien tilapäisen suojelun hakijoiden määrään vaikuttavat ensisijaisesti Ukrainan sodan kesto ja laajuus sekä Ukrainan humanitaarisen tilanteen kehittyminen.

Maahanmuuttoviraston syyskuussa 2024 päivittämän tulevaisuusarvion mukaan Suomeen tulee 8 000–12 000 tilapäisen suojelun hakijaa vuonna 2025.

Tilapäistä suojelua on haettu tänä vuonna vähemmän kuin aiempina vuosina. Vuonna 2024 tilapäistä suojelua on hakenut 11 762 henkilöä, mikä on 37 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Maahanmuuttovirasto tiedottaa myös, että hakemuksia on tullut kuitenkin tasaisesti koko vuoden 2024 ajan.

Poikkeuksena oli alkukesän hakemuspiikki, jolloin ukrainalaiset tulivat kausitöihin Suomeen tilapäisen suojelun luvalla.

– Lähes kaikki tilapäisen suojelun päätökset ovat myönteisiä, kertoo viraston tilapäisen suojelun prosessinomistaja Minna Serradj.

Tilastokeskuksen kautta voi katsoa kansalaisuuden perusteella esimerkiksi ukrainalaisten määrän kunnittain: Tässä on linkki Tilastokeskuksen kuntakohtaisiin kansalaisuustietoihin

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*