KUUMA-kuntien johtavat luottamushenkilöt ja kuntajohtajat ovat esittäneet metropolialueen selvityshenkilöille, että jos metropolihallinto syntyy, pitää metropolikaavasta tulla nykyistä järjestelmää sitovampi.

KUUMA-seutuun kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti. Ne esittävät myös, että aiesopimuksista tulee siirtyä sitovampaan ja pitkäjänteisempään sopimusmenettelyyn, jossa sopimuskumppaneita ovat rahoittajat eli metropolihallinnon lisäksi myös kunnat ja valtio.

Esityksen mukaan kunnat laatisivat jatkossakin osayleiskaavat ja asemakaavat itse. Osayleiskaavojen sijaan metropolikaava korvaisi mm. maakuntakaavan ja Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman. Metropolihallinto hyväksyisi kaavan, eikä sitä alistettaisi ympäristöministeriön vahvistettavaksi.

KUUMA-kuntien mukaan on tärkeää, että metropolihallinnolle siirretään liikennejärjestelmäsuunnittelu sekä valtiolta päätösoikeus seudullisten liikennehankkeiden rahoituksesta, toteutuksesta ja aikataulusta.

KUUMA-seudun johdon mukaan metropolihallintoon tulee siirtyä Uudenmaan liitosta, Helsingin seudun liikenteestä (HSL), Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) ja Uudenmaan ELY-keskuksesta se henkilöstö, jonka tehtävät liittyvät metropolihallinnon toimintaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä