Lähes puolet kunnista, yhteensä 156 kuntaa, nostaa tuloveroprosenttiaan ensi vuodelle. Korkein tuloveroprosentti on ensi vuonna Kiteellä 22,50 prosenttia ja alhaisin Kauniaisissa 16,50 prosenttia.
 
Keskimääräinen tuloveroprosentti on ensi vuonna 19,74, mikä merkitsee 0,36 prosenttiyksikön kasvua tästä vuodesta.
 
Yleisimmän, eli 0,5 prosenttiyksikön suuruisen korotuksen tekeviä kuntia on yhteensä 65. Suurin korotus on 1,5 prosenttiyksikköä, tämän verran tuloveroprosenttiaan korottavat Lappeenranta ja Jalasjärvi.
 
Suurista kaupungeista tuloveroprosenttiaan nostavat Espoo, Tampere, Oulu, Turku, Kuopio ja Lahti. Kaikkiaan tuloveroprosenttiaan nostavissa kunnissa asuu 2,9 miljoonaa ihmistä.
 
– Kunnallisverojen korotusten takana ovat heikko talouskehitys ja suuret valtionosuusleikkaukset. Valtio siirtää valtionosuusleikkauksilla veronkorotuspaineita kunnille ja tulokset alkavat nyt näkyä, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
 
– Keskimääräisen tuloveroprosentin korkeaa kasvua selittävät korottaneiden kuntien suuri lukumäärä ja se, että moni suuri kaupunki on korottajien joukossa, analysoi Kietäväinen.
 
Tuloveroprosenttien korotus lisää kuntien verotuloja ensi vuonna noin 350 miljoonaa euroa. Veronkorotuspäätökset kattavat maan hallituksen kunnille osoittamaa miljardin euron alijäämän kattamistarvetta noin 390 miljoonan euron edestä, kun otetaan huomioon myös kiinteistöveroprosenttien korotukset.
 
Kainuussa ja Etelä-Pohjanmaalla korkein kuntaverotus
 
Yhteensä 108 kunnassa tuloveroprosentti on ensi vuonna vähintään 21 prosenttia ja 14 kunnassa vähintään 22 prosenttia. Maakunnittain tarkasteltuna korkeimmat keskimääräiset tuloveroprosentit ovat ensi vuonna Kainuussa 21,11 prosenttia ja Etelä-Pohjanmaalla 21,00 prosenttia.
 
Yleisin tuloveroprosentti ensi vuonna on 20,50 prosenttia, tällä prosentilla verotetaan 58 kunnassa. Yksikään kunta ei laske tuloveroprosenttiaan ensi vuodelle.
 
Alhaisimmat tuloveroprosentit ovat Ahvenanmaalla 17,51 prosenttia ja Uudellamaalla 18,81 prosenttia. Ahvenanmaan kuntien tehtävät eroavat muun Suomen kuntien tehtävistä, joten tiedot eivät ole vertailukelpoisia. Suomen 320 kunnasta 16 sijaitsee Ahvenanmaalla.
 

Lisää aiheesta:
Maksettujen kunnallisverojen erot kasvussa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä