Kuva: KHO

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja Ilkka Oksala kuvailee eduskunnan perustuslakivaliokuntaa ”yhteiskunnalle kalliiksi”, koska valiokunnan lausunnon mukaan sote-lakiesityksen pakkoyhtiöittäminen on vastoin perustuslakia.

Blogissaan Oksala kyseenalaistaa valiokunnan käyttämien asiantuntijoiden motiivit.

Kirjoituksessaan Yhtiöittämisvelvoite kaatui perustuslakipolitikointiin hän asettaa sanan perustuslakiasiantuntija lainausmerkkeihin ja toteaa että näiden valta on ”kasvanut parlamentarismin ja demokratian kustannuksella”.

Kun perustuslakiin lisättiin ns. TSS-oikeudet eli taloudelliset-, sosiaaliset- ja sivistykselliset oikeudet avautui näille ”perustuslakiasiantuntijoille” oiva mahdollisuus. Osahan heistä oli jo pitkään halunnut TSS-oikeudet myös Suomeen, kun ne kerran olivat DDR:n perustuslaissa. Muistan omilta opiskeluajoiltani nämä ”ajattelijat”.

”Ei liene sattumaa, että monen ”perustuslakiasantuntijan” oma kielteinen suhtautuminen yksityiseen palvelutuotantoon tai markkinatalouteen heijastuu heidän perustuslakitulkintoihinsa”, Oksala kirjoittaa.

”Paljon uskottavampana pitäisin sellaista perustuslakiasiantuntijaa, joka kannattaisi lujasti yksityistä palvelutuotantoa ja markkinataloutta, mutta tulkitsisi silti markkinoita tukevan esityksen perustuslain vastaiseksi. Uskoisin myös sellaiseen perustuslakiasiantuntijaan, joka poliittisesti vastustaisi markkinoiden avaamista, mutta toteaisi, ettei se kuitenkaan ole perustuslain vastaista.”

Perustuslakivaliokunnan kuulemia asiantuntijoita ovat muiden muassa professori (emeritus) Pentti Arajärvi, professori Mats Brommels, professori Mikael Hidén, professori Heikki Hiilamo, professori Raija Huhtanen, professori (emeritus) Jussi Huttunen, professori Ida Koivisto, professori Toomas Kotkas, professori (emeritus) Heikki Kulla, professori Juha Lavapuro, professori Olli Mäenpää, professori (emerita) Eija Mäkinen, professori (emeritus) Matti Niemivuo, professori, Tuomas Ojanen, oikeustieteen lisensiaatti, Sten Palmgren, professori Anneli Pohjola professori Pauli Rautiainen, apulaisprofessori Janne Salminen, professori Jukka Snell, professori Markku Suksi, ministeri Lauri Tarasti.

Perustuslakivaliokunnan kuulema Juha Lavapuro reagoi Ilkka Oksalan väitteisiin Twitterissä.
Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
0
JAKOA
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*