Rakentamislakiin lisätty uusi tehtävä, päävastuullisen toteuttajan toteutusvastuu, ollaan kumoamassa. Kuva: Santeri Rantala

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistukseen kuuluva rakentamislaki astuu voimaan ensi vuoden alussa. Sitä korjataan saman tien muutosten ”korjaussarjalla”, joka tulee eduskunnan käsittelyyn vielä syyskuun aikana.

Korjaussarjaan tuli lausuntokierroksen aikana lähemmäs 300 lausuntoa.

Voimaan tulevaan lakiin on sulossa useita isoja muutoksia. Ministeri Kai Mykkänen kertoi Kuntamarkkinoilla, että muutoksilla karsitaan byrokratiaa ja sujuvoitetaan rakentamista.

Erityisasiantuntija Paula Mäenpää Kuntaliitosta sanoo, että ”korjaussarja” on lievä ilmaisu muutoksille, joita nykyinen hallitus on tehnyt edellisen hallituksen lakikirjauksiin.

– Tehdyt muutokset ovat isoja, ja niissä näkyy, että nyt eri puolueet ovat vallassa.

Muutoksissa on kuntien kannalta mukana hyvää ja huonoa. Osa muutoksista selkeyttää ensi vuoden alussa voimaan tulevaa lakia.

Iso uusi lisäys kunnille ovat puhtaan siirtymän luvituskäytännöt, toinen iso muutos on esitetty käsittelytakuu, joka tulisi voimaan 2026 alusta.

– Kuntien rakennusvalvontaviranomaisen on ratkaistava rakentamislupahakemus kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun hakemus on käsiteltävissä. Poikkeuksellisen ja erityisen vaativan rakentamishankkeen rakentamislupahakemus sekä puhtaan siirtymän sijoittamislupahakemus on ratkaistava kuuden kuukauden kuluessa.

Rakentamisluvan liitteeksi on puolestaan tulossa hallituksen esityksessä rakennustuoteluettelo. Loppukatselmuksessa rakennusvalvontaviranomaiselle tulee ilmoittaa, että rakennus alittaa sille ilmastoselvityksellä osoitetun laissa säädetyn hiilijalanjäljen raja-arvon.

Sauna vaikka vesirajaan

Isoihin kuntien haasteisiin kuuluu jatkossa se, että esityksen mukaan kunnat eivät voi rakennusjärjestyksessään määrätä luvanvaraisuudesta vapautetuista hankkeista. 

Mäenpää kertoo esimerkin alle 30 neliön suuruisen saunan rakentamisesta. Kunta ei voi enää rakennusjärjestykseen perustuen määrätä, että sauna on rakennettava tietyn etäisyyden päähän rannasta. Saunan saa toisin sanoen rakentaa tällöin vaikka vesirajaan.

Kunnan rakennusvalvonnalle ei jää keinoja puuttua vastaaviin tilanteisiin.

– Nähtäväksi jää, millaisia naapuririitoja tilanteista syntyy.

Hyviä puolia muutoslistassa Mäenpään mielestä ovat aikataulujen helpotukset. Rakentamisluvan kolmen kuukauden käsittelyaikatakuun, rakennuksen hiilijalanjälkilaskennan sekä tietomallimuotoisen rakentamisluvan voimaantulo siirtyvät vuodella eteenpäin.

Niitä toisin sanoen vaaditaan vasta 2026 alkaen.

Isoja ja pieniä viilauksia

Lakiin tulevissa muutoksissa rajataan rakentamisluvan yhteydessä vaadittavien tietojen laajuutta. Erityissuunnitelma puolestaan tarvitaan vain perustelluista syystä.

Hiilijalanjäljen laskenta ja raja-arvo eivät koske korjaus- ja muutostöitä, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämistä eikä rakennuksen laajentamista. Ilmastoselvitys toimitetaan vasta loppukatselmuksen yhteydessä.

Muutoksia on esityksen mukaan tulossa myös valitusoikeuksiin. Viime hallituskaudella hyväksytyssä rakentamislaissa museoviranomaiselle säädettiin valitusoikeus, jota sillä ei nykyisen maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti ole.

Valitusoikeutta ollaan muuttamassa siten, että museoviranomaisen valitusoikeus rajataan koskemaan ”valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittäviä kohteita”.

Rakentamislakiin lisätty uusi tehtävä, päävastuullisen toteuttajan toteutusvastuu, ollaan kumoamassa. Mykkäsen mielestä aiempi kirjaus sujuvoittamisen sijaan vaikutti toimivan päinvastoin.

Päävastuullisen toteuttajan toteutusvastuu uhkasi lausuntopalautteen perusteella aiheuttaa viivästyksiin aikatauluissa, lisätä oikeusprosesseja ja hämärtää vastuuta rakennusalan sopimuksissa.

Puhtaan siirtymän sijoittamisluvalla puolestaan halutaan sujuvoittaa puhtaan siirtymän teollisuushankkeiden rakentamista.

Mykkänen huomautti Kuntamarkkinoilla, että elinkeinoelämä tarvitsee vihreää siirtymäänsä varten sujuvammat luvituskäytännöt.

– Hidastelu ei ole johtunut kunnista vaan tuomioistuimien prosesseista, Mykkänen totesi.

Tapahtumien järjestämistä helpotetaan lakitäsmennyksellä siten, ettei rakentamisen luvanvaraisuus koske enintään kaksi kuukautta paikallaan pidettäviä tapahtumarakenteita.

Kokeilulaki puolestaan mahdollistaa rakentamisluvan myöntämisen ennen tonttijaon laatimista ja tontin lohkomista.

Lue lisää:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*