Juankosken kaupunki hakee ylimääräistä muutoksenhakua KHO:n viime toukokuussa tekemään ratkaisuun, jolla se kumosi kaupunginvaltuuston vuonna 2011 tekemän kartonkitehtaan takauspäätöksen. Aiemmin asiaa käsitellyt hallinto-oikeus olisi takauspäätöksen hyväksynyt.

Takauspäätös kaatui epäselvyyteen takauksen saaneen yrityksen omistajista. KHO totesi päätöksessään kaupungin toimineen muuten oikein, mutta takauksen saanutta yritystä ei voitu pitää pk-yrityksenä, joita varten Juankosken kaupungin käyttämä EU:n takaustiedoksianto-menettely on luotu.

KHO katsoi, ettei kaupunki ollut selvittänyt oliko kyseessä aito pk-yritys, kun taas Savon suunnalla asiasta on täysin toinen näkemys. Selvitetty oli, mutta lainoppineet eivät asiasta kysyneet mitään.

-Lähetimme prosessin aikana korkeimpaan hallinto-oikeuteen yli 20 kiloa asiakirjoja. Sieltä tiedusteltiin useaan otteeseen eri asioita, mutta nyt takauspäätöksen kaataneeseen asiaan meiltä ei koskaan selvitystä pyydetty. KHO:n mukaan ei ole varmuutta siitä, etteikö takauksen saaneen yhtiön omistajatahoissa ole suuryrityksiä. Sen asian olisimme helposti voineet selvittää, ihmetteli Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko tuoreeltaan KHO:n ratkaisua viime vuonna.

MainosJuankosken kaupunki myönsi konkurssiin menneen kartonkitehtaan jatkajaksi ilmaantuneelle Premium Board Finland Oy:lle viiden miljoonan euron lainatakauksen vuonna 2011. Tuosta päätöksestä valitettiin, mutta kaupunginhallitus pani päätöksen toimeen ennen lopullista korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä.

Kaatunut takauspäätös on tullut maksamaan kunnalle noin neljä miljoonaa euroa takausvastuiden toteutumisena, sillä lainoitettu yritys ei ole saanut toimintaansa kannattamaan toivotulla tavalla. Yritys on parhaillaan velkasaneerauksessa.

 

Juankosken kaupunginhallituksen pöytäkirja asiasta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kunta pani takauksen täytäntöön, vaikka päätös ei ollut lainvoimainen. Siitä on aiheutunut neljän miljoonan takaustappiot ja se viideskin miljoona ilmeisesti menee. Onkohan vastuuvelvollisille tulossa totinen paikka? Haetaanko purkua, jotta tehty saataisiin tekemättömäksi?
    Kunnallishallinnossa on aina korostettu vastuuta ja vastuullista päätöksentekoa. Tuleeko Juankoskella katsottavaksi, mitä se oikesti tarkoittaa?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*