Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut kunnille tietopaketin tasa-arvolaista, joka uudistui vuoden alussa yhdenvertaisuuslain kokonaisuudistuksen yhteydessä.

Uudistuksen myötä tasa-arvolaissa kielletään sukupuoleen perustuva syrjintä myös silloin, kun se perustuu henkilön sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun. Uusien syrjintäkieltojen tarkoituksena on estää sukupuolivähemmistöön kuuluvien, kuten transsukupuolisten, kokemaa syrjintää.

Viranomaisten, koulutuksen järjestäjien ja työnantajien on ennaltaehkäistävä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää ja otettava tämä huomioon tasa-arvosuunnittelussa.

Lakiuudistuksen myötä oppilaitosten tasa-arvosuunnittelu laajenee koskemaan myös perusopetusta. Myös työpaikkojen tasa-arvosuunnitelmaa koskevia säännöksiä on tarkennettu, jotta ne edistäisivät tehokkaammin naisten ja miesten tasa-arvoa työelämässä.

– Uudistuksen myötä palkkakartoituksen sisältö määritellään laissa. Jatkossa palkkakartoituksessa on selvitettävä palkkaerojen syitä ja perusteita, jos työntekijäryhmien naisten ja miesten palkoissa on selkeitä eroja. Jos naisten ja miesten välisille palkkaeroille ei löydy hyväksyttävää syytä, työnantajan on ryhdyttävä asianmukaisiin korjaaviin toimenpiteisiin, ohjeissa muun muassa todetaan.

Tasa-arvolaista ja sukupuolen moninaisuudesta on saatavilla tietoa sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemista esitteistä, jotka on suunnattu viranomaisille, oppilaitoksille sekä työpaikoille.

Esitteiden lisäksi on julkaistu tietopaketti, joka sisältää sukupuolen moninaisuuteen liittyviä käytännön neuvoja ja kehittämisehdotuksia työpaikoille, oppilaitoksille ja viranomaisille sekä kuvaa syrjintätilanteissa toimimista.

STM:n kuntainfo tasa-arvolain uudistumisesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä