Maakunnat haluavat hoitaa kansainväliset tehtävänsä ilman turhia tulkintoja.

Maakuntahallitusten puheenjohtajat haluavat, että maakunnilla on selkeä rooli myös kansainvälisissä ja EU-asioissa. 

Maakuntien lakisääteiset tehtäväalat on määritelty parhaillaan eduskunnan käsittelyssä olevan lain 6 pykälässä. Luettelossa mainitun 26 tehtäväalan jälkeen on erikseen mainittu, että maakunta voi hoitaa muun muassa maakunnan tehtäviin liittyviä kansainvälisisiä ja Euroopan unionin asioita ja yhteyksiä.

Maakuntien mielestä määritelmä on riittämätön ja se saattaa aiheuttaa toimivalta- ja tulkintaepäselvyyksiä.  Maakuntien lausunnossa myös huomautetaan, että kirjaus poikkeaa hallituksen kesäkuussa 2016 tekemästä linjauksesta, jossa kansainväliset asiat määriteltiin nimenomaan maakuntien varsinaisiksi tehtäväksi.

Koska joka tapauksessa maakuntien monissa perustehtävissä on kansainvälinen ulottuvuus, niin epäselvyyksiä aiheuttava voi-sana tulee poistaa. Asia hoituisi maakuntahallitusten puheenjohtajien mielestä lisäämällä maakuntien lakisääteisiin tehtäväaloihin uudeksi momentiksi 27 seuraava teksti:

”Maakunta hoitaa tehtäväalueisiinsa liittyviä kansainvälisiä ja Euroopan unionin asioita ja yhteyksiä.”

Lisäksi lain 1 pykälän perusteluosaan tulisi maakuntahallitusten puheenjohtajien mielestä lisätä seuraava teksti:

”Maakunnat toimivat osana kansainvälistä yhteisöä ja niiden tulee nähdä kansainväliset yhteydet osana tehtäväalueidensa hoitamista. Erityisesti pohjoismainen ja muu lähialueyhteistyö sekä EU-ohjelmien toimeenpano että EU-tason vaikuttaminen voivat merkittävästi myötävaikuttaa maakunnan kehittämistyöhön.”

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*