Kuva: Pixabay

EU:n tietosuoja-asetusta koskeva lainsäädäntö ei kaikilta osiltaan tule olemaan valmiina, kun tietosuoja-asetus astuu voimaan toukokuun 25. päivä, kirjoittaa Kuntaliiton lakimies Ida Sulin blogissaan.

EU:n yleisessä tietosuoja-asetuksessa säädetään henkilötietojen käsittelystä koko yhteiskunnassa. Tietosuoja-asetus muuttaa merkittävästi niin henkilötietoja käsittelevien organisaatioiden kuin niiden yksittäisten työntekijöiden toimintaa.

Sulinin mukaan Suomessa on noin tuhat erityislakia, joita on muutettava EU:n tietosuoja-asetuksen takia.

Jos erityislainsäädäntö on ristiriidassa asetuksen kanssa, soveltajan tulee arvioida, miten käsitellä tietoja lainmukaisesti, tässä tapauksessa asetuksenmukaisesti.

“Ennen kuin tietosuojalaki on käsitelty ja on selvillä, millaisen yleisen lainsäädännön me saamme, on vaikea ottaa kantaa erityislainsäädäntöön. Eduskunnassa lähtökohtana onkin, että erityislainsäädäntö käsitellään vasta sen jälkeen, kun tietosuojalaki on valmis”, Sulin kirjoittaa.

Näillä näkymin tietosuojalaki on menossa eduskuntaan helmikuun lopun tienoilla.

Vaikka erityislainsäädäntöön ei voida aivan täysin luottaa, ellei sitä ole muutettu, Sulinin mukaan suurin osa erityislainsäädännössä on suurin piirtein sopusoinnissa asetuksen kanssa.

Kuntaliitto ja Tietosuojavaltuutetun toimisto ovat sopineet yhteistyöstä voidakseen tarjota neuvontaa, jos ja kun erityislainsäädäntö ei ole täysin muutettu tietosuoja-asetuksen tullessa voimaan.

Lisäksi Kuntaliitto perustaa verkoston tietosuojavastaaville, jollainen on nimettävä jokaiseen organisaatioon, jossa henkilötietoja käsitellään.

Tavoitteena on, että verkoston kautta kuntien ja kuntayhtymien tietosuojavastaavat saavat foorumin, jossa he voivat muun muassa jakaa tietoa, esittää kysymyksiä, etsiä ratkaisuja ja löytää yhteisiä neuvotteluasetelmia tietosuojakysymyksissä.

Lue myös:

Uusi tietosuoja-asetus myllertää myös hankinnat – silti tietosuojaa ymmärretään huonosti

EU:n tietosuoja-asetus muuttaa yhteiskuntaa ja pistää kuntiin vipinää

Lisää uutisia tietosuoja-asetuksesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*