kuva: Mehiläinen Oy
Synnytykset voivat jatkua Länsi-Pohjan sairaalassa vuoden 2020 loppuun saakka.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle poikkeusluvan synnytysten jatkamiselle Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Sairaala on saanut kaksi kertaa aiemmin poikkeusluvan synnytyksille. Nyt tehdyllä päätöksellä Länsi-Pohjan keskussairaala voi jatkaa synnytystoimintaa vuoden 2020 loppuun asti. Länsi-Pohjan keskussairaala on Manner-Suomen pienin synnytyssairaala.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan synnytyksiä hoitavassa sairaalassa täytyy hoitaa vähintään noin 1 000 synnytystä vuodessa. Sosiaali- ja terveysministeriö voi kuitenkin myöntää poikkeusluvan synnytysten määrälle, jos se on tarpeen palvelun saavutettavuuden tai potilasturvallisuuden vuoksi.

STM:n mukaan poikkeuslupakausi vuosille 2019–2020 on tarkoitettu Pohjois-Suomen alueen yhteistyörakenteiden vahvistamiseksi ja synnytystoimintojen uudelleenjärjestelyä varten.

Mainos– Alueella on vahvistettava yhteistyötä ja ratkaistava, miten turvataan henkilöstön saatavuus ja osaaminen parhaalla tavalla koko alueen väestön käyttöön Lapin maakunnassa ja Oulun yliopistosairaalan erityisvastuualueella, ministeriö toteaa.

Ministeriö edellyttää myös, että Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirit toimittavat ministeriöön laatimansa ja erityisvastuualueella hyväksytyn suunnitelman maakunnallisesta synnytysten järjestämisen mallista, tuotantorakenteesta ja toimeenpanon aikataulusta vuoden 2019 loppuun mennessä.

Länsi-Pohjan keskussairaalan nykyinen poikkeuslupa synnytyksille menee umpeen vuoden lopussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö oli uudenlaisen harkinnan edessä tuottajan osalta, koska Suomessa ei ole aiempaa kokemusta yhteisyrityksen hoitamista synnytyksistä. Mehiläisen ja Kemin, Tornion, Keminmaan sekä Simon perustama yhteisyritys Mehiläinen Länsi-Pohja Oy on tuottanut kesäkuun alusta lähtien Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut sekä perusterveydenhuollon palvelut alueen asukkaille.

”Oikein hyvä uutinen”

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja, Kemin kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Ritva Sonntag, kesk., sanoo, että ministeriön päätös tyydyttää länsipohjalaisia.

– Oikein hyvä uutinen. Kahden vuoden lisäaika tyydyttää, koska tilanne ei näyttänyt ministeriön taholta kovin lupaavalta.

Sonntagin mukaan ministeriön Pohjois-Suomen sairaanhoitopiireille asettama velvoite yhteisen synnytyksiä koskevan järjestämissuunnitelman laatimisesta on täysin ymmärrettävä.

– Nämä kysymykset täytyy luonnollisesti selvittää, eikä siinä ole sinänsä mitään uutta. On tietysti hyvä, että me kelpaamme nyt oman toimintamallimme eli yhteisyrityksen kanssa neuvottelupöytään.

 

Länsi-Pohjan kuntien 155 valtuutetulta kirjelmä Saarikolle synnytysten puolesta

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*