Ministeri Krista Kiuru, kuvaaja Pekka Moliis
Ministeri Krista Kiuru korosti, ettei sote-uudistus ole lupa keskittää lähipalveluita. (Kuva: Pekka Moliis)

Ympäri ämpäri Suomea risteilevä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru piipahti sote-uudistuksen tiimoilta torstaina Oulussa ja Kajaanissa. Etenkin pienissä ja syrjäisissä kunnissa on hallituksen sote-uudistusta tutkailtaessa herännyt pelko siitä, miten pienen kunnan vähille sote-palveluille käy, kun asioista päätetään maakunnallisesti. Ministerin viesti oli enemmän kuin selvä.

-Olen omaltani ja hallituksen osalta todennut, että meidän uudistuksemme lähtee siitä, että emme ole tässä lopettamassa lähipalveluja. Lähipalvelujen voima on siinä, että saamme ihmiset matalla kynnyksellä sosiaali- ja terveydenhuollon palveltavaksi.

-Hoitamatta jättäminen ja hoidon laiminlyönti voi tulla paljon kalliimmaksi kuin itse palvelujärjestelmän ylläpitäminen, joka vetää puoleensa. Tätä kautta peruspalvelujen varmistaminen koko alueella on aivan olennaista. Siltä osin emme ole antamassa valtakirjaa sille, että palveluja ryhdytään peruspalvelujen osalta keskittämään. Emme ole valoja sammuttamassa, Kiuru vakuutti.

Kainuussa on sosiaali- ja terveydenhuolto integroitu jo toistakymmentä vuotta sitten Kainuun hallintokokeilun aikana. Vaikka monessa asiassa maakunta on muita alueita edellä, niin aina on vara parantaa.

Mainos-Tärkeintä on löytää se visio, miten palveluista saadaan vielä parempia. Ihmiset odottavat, että sotepalvelut paranevat uudistuksen myötä, Kiuru muistutti.

Kehitettävä yhteistyössä

Kainuun kaltaisen pitkien etäisyyksien maakunnan kannalta yksi elämän ja kuoleman kysymyksistä on oman keskussairaalan ja ympärivuorokautisen päivystyksen säilyminen.

-Jotta sote-alueet ja niiden elinvoima voidaan turvata, niin vaaditaan venymistä näissä työnjaollisissa kysymyksissä siten, että myös sitä kirurgista osaamista on täällä. Kirurgisen osaamisen vahvistaminen erva-alueilla on ollut kuuma peruna, jota on pyritty vahvistamaan valtiovallan, mutta myös nykyisten erityisvastuualueen toimijoiden kesken. On tunnistettu ne realiteetit, että ympärivuorokautisen päivystyksen osaamiseksi Kainuussa tarvitaan myös kirurgista osaamista, Krista Kiuru arvioi median edessä.

-Jos sitä ei yksin pystytä varmistamaan, niin erityisvastuualueen yhteisin toimin on pidettävä huolta toisista. Yhteistoiminta takaa sen, että kaikki pääsevät sote-maakuntaa pyörittämään niin, että se vastaa palvelutarpeeseen, Kiuru jatkoi.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Porin lahjan Suomen politiikalle eli ministeri Kiurun voisi lähettää maata kiertävälle radalle. Ei kaivattaisi takaisin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*