Peruspalveluministeri Susanna Huovinen, sd., vakuutti torstaina eduskunnan täysistunnossa, että sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus etenee vakaasti.

– Hallitus tekee jatkolinjauksia vielä marraskuussa. Homma on hallinnassa, ei ole mitään härdelliä. Kehotan kaikkia rauhoittumaan ja luottamaan siihen, että palvelut tulevat paremmalle tolalle, kunhan rakenne saadaan kuntoon, Huovinen sanoi.

– Järjestäviä tahoja on lähes kaksisataa. Onko ihme, että hyvät käytännöt jäävät matkan varrelle tai että potilaat putoavat portaiden väliin, Huovinen kysyi.

Huovinen korosti, että rakenteen uudistaminen on välttämätöntä miettiä niin, että tulevaisuudessa järjestelmä arkisine palveluineen pystyy auttamaan ihmisiä eri tilanteissa.

– Siksi juuri rakenteella on merkitystä: kun mietitään, miten hyviä käytänteitä eri puolita Suomea, myös terveyskeskuksista – enkä yhdy mollaamiseen jota viime viikkoina on esiintynyt – saadaan jalkautetuksi. Jos on selkeämpi rakenne, se onnistuu paremmin.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko toivoi lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että terveyskeskuksille annettaisiin hätäapua niiden heikon tilan takia.

Huovinen vakuutti, että kuntapäättäjien mielipiteitä ja näkemystä kuunnellaan tosissaan sote-uudistuksessa. Hän kuitenkin muistutti, että rakenteellisia uudistuksia ei voi siirtää vaalikaudesta toiseen eteenpäin.

– Niihin on ryhdyttävä, tai järjestelmä ei kestä sitä että palveluntarve kasvaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä