Palvelurakenteen uudistus koskee myös kaikkia sosiaali- ja terveydenhuollon kiinteistöjä, koneita sekä maa-alueita. Sairaanhoitopiirien purkaminen, omaisuuden jako ja tehtävien organisoiminen uuteen järjestelmään on kaikkien arvioiden mukaan jättiurakka, joka on vielä edessä.
 
Keskustelua käydään aikanaan siitä, arvotetaanko omaisuus kirjanpito-, käyvän-, uushankinta-, teknisen arvon mukaan. Lisäksi ratkaistavia asioita ovat kuntayhtymien omistamat yhtiöt, velat, sitoumukset, vireillä olevat hankkeet, eläkevastuut ja henkilöstö. Ja sitten itse toiminnallinen siirtäminen.
 
Sote-palvelurakennetta valmistelevassa työryhmässä sairaanhoitopiirien purkamista koskevat asiat ovat olleet esillä vain pari kertaa lyhyesti. Ryhmän sihteeristössä asiaa on valmisteltu ja virkamieslähteitten mukaan siihen perehdytään enemmän nyt kun uudistuksen linjat on saatu määritellyiksi.
 
Kuntaliitto avuksi
 
Kuntaliitossa on asiantuntemusta sitten, kun sairaanhoitopiirejä käytännössä lopetetaan, arvioidaan sosiaali- ja terveysministeriössä. Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioista vastaava johtaja Tarja Myllärinen vahvistaa, että näin on. Kuntaliitto on jo tarjonnut ministeriölle yhteistyötä kiinteistökysymyksien ratkaisemiseksi.
 
– Olemme halunneet nostattaa asian ministeriön tietoisuuteen, ja siellä on tarjous otettu vastaan. Monta asiaa on vielä ilmassa, eikä vielä tarkkaan tiedetä, miten edetään, sanoo Myllärinen.
 
Myllärinen uskoo, että nykyisten sairaaloiden toiminta jatkuu. Kysymys on siitä, miten erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen palveluja nivotaan yhteen.
 
Sairaaloiden tulevaisuus riippuu monesta tekijästä
 
Tuotantoyksiköiden, sairaaloiden ja muiden, uudelleenjärjestely ratkeaa palveluiden järjestämisvastuun ja integraatiotarpeen näkökulmista, sanoo johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä.
 
– Mutta asiaan vaikuttavat myös lääketieteen kehitys, laatu- ja potilasturvallisuusvaatimukset sekä pyrkimys painottaa avopalveluita.
 
– Sosiaali- ja terveysministeriössä on viimeisteltävänä asetus kiireellisestä hoidosta ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä.
 
Tämä asetus muokkaa toteutuessaan sairaalaverkostoa niin, että toiminnalliset ja saavutettavuusnäkökohdat sovitetaan yhteen, Voipio-Pulkki toteaa.
 
HUS:n hallituksen lohjalainen jäsen Irene Äyräväinen ihmettelee sairaanhoitopiirien purkamisen järkevyyttä. Hän viittaa sekä purkamisen monimutkaisuuteen että sairaanhoitopiirien onnistumiseen työssään. Hän ei näe, että saavutettavissa olisi niin suuria etuja, että hanke kannattaisi.
 
– HUS perustettiin aikanaan kilpavarustelun lopettamiseksi. Mikä voi antaa aiheen uskoa, ettei kilpavarustelu alkaisi uudestaan? Äyräväinen ihmettelee.
 
Tavoitteesta, perussairaanhoidon ja erikoissairaanhoidon rajan häivyttämisestä, Äyräväinen on samaa mieltä.
 
– Mutta se onnistuu kyllä nykyisessäkin rakenteessa.
 
Artikkeli on luettavissa kokonaan tuoreessa Kuntalehdessä (16/2012).
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä