Timo Aro kannustaa kuntia katsomaan entistä tarkemmin muuttovoittolukujen taakse. Jokainen muuttaja ei kunnan elinvoimaisuutta lisää. (Kuva: Marja Honkakorpi)

Muuttovoiton lopullisen tuloksen ratkaisee muuttajien laatu. Porissa Kunnallisjohdon seminaarissa puhunut Porin kaupungin kehittämispäällikkö Timo Aro kyseenalaisti ajatusmallin, jossa muuttovoitto on aina hyvä asia kunnan kannalta.

-On lukemattomia kuntia, jotka saavat maltillista muuttotappiota, mutta ovat silti elinvoimaisia. Monelle kunnalle muuttotappio voi olla parempi kuin iso muuttovoitto. Pitää katsoa millaisia ihmisiä muuttajat ovat. Mikä on heidän työmarkkina-asemansa, ikä, koulutus ja millainen on muuttajien tulorakenne, Timo Aro muistutti.

Laatu ennen määrää

Aron mukaan muuttoliikkeessä laatu korvaa määrän ja kunnan tulevaisuuden ratkaisevia ovat nuoret, jotka 15-29-vuotiaina etsivät uutta kotiseutua ja ovat valmiita uudelle kotiseudulle työpanoksensa jättämään. Tutkijan mukaan työllisistä saa muuttovoittoa yli 100 kuntaa.

-Muuttajien laadulla on suurempi merkitys kuin määrällä. Se näkökohta on kunnilta päässyt unohtumaan. Kuntien elinvoimaisuuden ja tulevaisuuden kannalta työllisten nettomuutto on ratkaisevin tekijä. Yhden työllisen muuttajan keskimääräiset ansiot vuodessa ovat noin 30 000 euroa. Kun tällainen ihminen muuttaa, niin se vaikuttaa alueen dynamiikkaan, verokertymään, muiden palveluiden ja yritysten menestykseen, Aro arvioi.

-Olennaisinta on seurata työllisten muuttotasetta, sen pohjalta on helpointa tehdä johtopäätöksiä kunnan kehityksestä lähivuosina, Timo Aro painotti Suomen Yrittäjien järjestämässä seminaarissa.

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*