Kemijärven kaupunginjohtaja Pekka Iivarin eroa vastustaa nettiadressissa perjantaiaamupäivään mennessä jo yli tuhat allekirjoittajaa. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen eli Pohteen leikkaussuunnitelmien (palveluverkkoon kohdistuvia, ei potilaisiin) vastustajia on ilmaantunut noin 7 000 ja lisää allekirjoituksia nettiadressiin tippuu koko ajan.

Asikkalan suunnalla on uhattuna Kalkkisten kyläkoulu ja ryhmäperhepäiväkoti. Palvelujen puolesta kamppailevan nettiadressin on allekirjoittanut vuorokauden aikana parisataa henkilöä. Kun kuntalaiset haluavat kiinnittää huomiota epäkohtiin, niin vanhojen paperilistaan nimet saadaan kerättyä näppärästi netissä. Se on sitten ihan toisen jutun aihe, että onko nimien keräyksellä mitään merkitystä.

Etätyöläinen Kalkkisista. 2 lasta päiväkodissa. Muutin Kalkkisiin juurikin toimivien palveluiden vuoksi. 120 km hoitomatkat lapsille mahdoton ajatus. Puoliso myös töissä Kalkkisissa. Hassu ajatus, että lapsiperheet halutaan ajaa pois täältä, kirjoittaa eräs alueella asuva isä adressissa.

Kemijärvellä kuhisee

Kun sosiaalinen elämä on muutenkin siirtynyt nettiin, niin sinne ovat siirtyneet myös erilaiset puolesta tai vastaan olevan adressit. Kemijärvellä on paikallisessa kahvilassa myös paperinen versio Pekka Iivarin eroon liittyen, mutta siinä oli perjantaina aamupäivällä vasta kymmenkunta nimeä, kun samaan aikaan nettiadressissa nimiä oli jo 1016.

Kemijärven adressin allekirjoittavat haluavat Pekka Iivarin palaavan Kemijärven kaupunginjohtajaksi. Adressissa vaaditaan Iivarille myös työrauhaa ja mahdollisuutta palauttaa Kemijärvi kehityksen tielle.

-Tämä adressi on meidän ryhmän eli Tulevaisuuden Kemijärvi valtuustoryhmän perustama. Allekirjoitusten määrä ei ole ollut yllätys, sillä Pekalla on hyvin laaja kannatus kemijärveläisten keskuudessa, Tulevaisuuden Kemijärvi-ryhmän kaupunginvaltuutettu Hannaliisa Sutinen kertoo.

-Tämä tilanne, mihin Pekka Iivari on joutunut, on hyvin epämiellyttävä. Nämä laittomat toimintatavat on pystyttävä kitkemään pois. Tämähän on ihan työpaikkakiusaamista, Sutinen jatkaa.

Pekka Iivari on avannut eronsa syitä tarkemmin Koti-Lapin haastattelussa. Haastattelun perusteella ero ei johtunut mistään yksittäisestä tapahtumasta, vaan yhteentörmäykset poliittisten päättäjien kanssa ovat jatkuneet koko viranhoidon ajan.

-Moni varmaan ajattelee, että vähästäpä kärvähdin, mutta ne ovat olleet viikoittaisia ja vaikuttivat jo töidenkin tekemiseen, Iivari toteaa haastattelussa.

Kemijärvellä aiotaan jatkaa aktiivista kansalaistoimintaa Pekka Iivarin eron tiimoilta myös muilla perinteisillä vaikuttamisen keinoilla. Ensi maanantaille on suunnitteilla mielenilmaus ennen kello 15 alkavaa kaupunginhallituksen kokousta.

-On aika lopettaa riitely ja keskittyä kunnan ja kuntalaisten asioiden hoitoon.

Kauas palvelut karkaavat

Muiden hyvinvointialueiden tapaan talousvaikeuksissa painiskeleva Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue eli Pohde julkisti oman palvelujen leikkauslistansa viikko sitten. Alustava esitys räjäytti sosiaalisen median niillä alueilla, jotka ovat mahdollisesti palveluja menettämässä.

Hyvinvointialueen eteläreunalla sijaitsevaan Oulaskankaan sairaalaan kohdistuvat suunnitelmat lopettaa leikkaustoiminta ja yhteispäivystys sairaalasta ovat saaneet alueen asukkaat liikkeelle. Reilussa vuorokaudessa adressiin on kertynyt lähes 7000 allekirjoitusta ja lisää nimiä ilmaantuu listalle koko ajan.

Kaiken keskittäminen suuriin yksiköihin on luonnonlakien vastainen. Ihmiset joutuvat matkustamaan pitkiä matkoja, niin työntekijät, kuin apua tarvitsevatkin. Vain erikoiset sairaalapalvelut, joita ihminen tarvitsee vain ehkä kerran elämässään, voidaan keskittää. Esimerkiksi vanhukseille ja pieneille lapsille voi tulla iso kynnys lähteä vaivansa kanssa kauas taksilla. Vaiva voi koitua jopa kohtalokkaaksi pitkien etäisyyksien vuoksi, eräs allekirjoittajista arvioi.

Allekirjoittajien kommenteissa tulee vahvasti esiin se, että entisen Oulun läänin eteläreunalta on matkaa Ouluun ihan riittävästi. Oulaisista 100 kilometriä, Ylivieskasta 130, Nivalasta 155 ja Reisjärveltä 190.

-Miettikääpä itte jos asutte täällä missä on etäisyydet hoitoon pääsylle 50 km – 200 km ja ei oo yleisiä kulkuneuvoja saatavilla. Hätä se täälläkin on ja tullee mutta mistä apu sitte… Ajallaan!!, pyhäjokinen allekirjoittaja kommentoi.

– Oulaskankaan päivystystä ei voi lopettaa. Ei ihmiset voi alkaa jokaisen lapsen korvatulehduksen takia ajamaan päivystykseen Ouluun asti. Matkaa 150 km esim. Alavieskasta, Alavieskan suunnasta ihmetellään.

-Nämä järjestelyt tulevat kalliimmiksi kun työssä käyvät ihmiset eivät pääse ajoissa hoitoon. Ja pahimmassa tapauksessa joutuvat jäämään sairaseläkkeelle. Mitä se taas tarkoittaa verorahoissa. Ei ole otettu huomioon. Ja Oulun eteläinen jää aivan heitteille palvelujen suhteen. Asioita pitää tarkastella pitemmälle.

Kyläkouluista kamppaillaan

Kalkkisten ohella nettiadressin voimin kamppaillaan kyläkoulujen puolesta myös Jämsän suunnalla. Juokslahden, Kaipolan, Länkipohjan, Koskenpään koulujen säilyttämisen puolesta oleva adressi on kerääntynyt tiistaista lähtien yli 900 allekirjoitusta.

-Kyläkoulut kuuluvat eläviin kyliin, muistutaan eräässä kommentissa.

Kyläkoulujen puolesta kamppailtaessa tuodaan esiin se, että koulu on kylälle muutakin kuin pelkkä koulu.

– Haluan omat lapseni pieneen kyläkouluun, jossa he tällä hetkellä ovat myös päiväkodissa. Tilat ovat heille tuttuja, kouluympäristö on heille tuttu ja Juokslahden koulun henki on kautta aikojen ollut vertaansa vailla. Oppilaat erottuvat positiivisella käytöksellään siirtyessään yläkoulun puolelle isoon kouluun. Heistä huomaa heti, että ovat olleet pienen koulu oppilaita ja he ylläpitävät sekä tuovat tullessaan omalla esimerkillään hyvää luokkahenkeä. Koulu sijaitsee keskellä maaseutua ja mahdollisuudet monimuotoiseen opiskeluun ovat rajattomat! Luontoa, metsää ja maaseutua pystytään hyödyntämään opiskelussa.

Tummennetut tekstin osat ovat adressin allekirjoittajien terveisiä päättäjille.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*