Opetusalan ammattijärjestö OAJ vaatii hallitusta luopumaan ammatillisen toisen asteen opiskelijapaikkojen leikkauksista. Suunnitelma koulutuspaikkojen karsimiseksi yli 7 000:lla on OAJ:n mielestä perusteeton, koska ammatilliseen koulutukseen ensisijaisesti hakeneiden joukko ylittää kaikissa maakunnissa selvästi aloituspaikkojen määrän.

OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan aloituspaikkojen tarkastelussa on huomioitava peruskoulun päättävän ikäluokan lisäksi ne, jotka ovat aiempina vuosina jääneet ilman koulutuspaikkaa.

– Myös nämä nuoret pitää saada opiskelemaan, parantamaan työllistymismahdollisuuksiaan ja pois syrjäytymispolulta. Välivuosi perusopetuksen jälkeen on suuri riski syrjäytymiselle, sillä vain alle puolet jatkaa myöhemmin tutkintoon johtavia opintoja, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tähdentää.

– Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa hakijoita oli 1,6 koulutuspaikkaa kohden, mutta opiskelijapaikkoja aiotaan silti leikata yli viidenneksellä. Lahdessa joka viides keväällä hakenut jäi ilman opiskelupaikkaa.

Kaikista alle 30-vuotiaista jo lähes 120 000 on pelkän perusasteen koulutuksen varassa. Heistä peräti 40 000 on työn ja koulutuksen ulkopuolella. Joukko on Luukkaisen mielestä sietämättömän suuri sekä nuorten syrjäytymisestä koituvien kustannusten että hyvinvoinnin näkökulmasta.

– Vähäinen koulutus heijastuu myös työurien pituuteen. Se jää pelkän peruskoulun suorittaneilla keskimäärin 25,7 vuoteen, kun keskimääräinen työuran pituus on noin 34 vuotta. Vähintään ammatillisen koulutuksen suorittaminen on perusvaatimus kaikille kansalaisille ja valtiovallan tulee tukea tätä tavoitetta.

– Ammatillisten koulutuspaikkojen karsiminen on kertakaikkisen harkitsematon päätös. Siitä tuleekin luopua tai vähintään lykätä opiskelijapaikkojen määrän arviointi vuoteen 2016, Luukkainen painottaa.

Linkki:

Aloituspaikkojen riittävyys maakunnittain OAJ:n selvityksen mukaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä