Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on huolestunut ammatillisen koulutuksen leikkausten vaikutuksesta opiskelijoiden asemaan ja koulutuksen laatuun. Vaarana on, että entistä useampi nuori ja ammattia vailla oleva jää ilman koulutuspaikkaa ja tarvitsemaansa tukea.

– Ammatillisen koulutuksen talousongelmien syynä ovat opiskelijapaikkojen vähentäminen, yksikköhintojen leikkaukset ja indeksikorotuksen jäädyttäminen, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen varoitti tänään järjestön On The Road-kiertueen avauksessa Lahdessa. 

– Vaikka aloituspaikkojen karsintaa kohtuullistettiin, paikkoja kuitenkin leikataan mm. Päijät-Hämeessä. Kun leikkaukset kohdistuvat opetukseen, opiskelijat saavat entistä vähemmän opetusta ja ohjausta. Koulutuksen laatu heikkenee ja tutkintojen tuottama osaamisen taso laskee, Luukkainen sanoi.

OAJ on esittänyt, että voimavarat tulisi suunnata varhaiseen puuttumiseen, riittävään ohjaukseen ja koulutuspaikkojen turvaamiseen.

Toimintamenojen karsiminen on pakottanut koulutuksen ylläpitäjät käynnistämään yt-menettelyjä useilla paikkakunnilla. Päijät-Hämeessä Koulutuskeskus Salpaus tavoittelee 100 henkilötyövuoden vähennystä.  

– Neuvottelut henkilöstövaikutuksista ovat yhä kesken, mutta on ilmeistä, että myös opiskelijat joutuvat leikkausten maksumiehiksi. Säästötavoitteet ovat niin mittavia, Salpauksessakin 10-12 prosenttia vuoteen 2016 mennessä. 

– Koulutus on arvokasta inhimillistä pääomaa, mutta se on kannattavaa ja edullista myös yhteiskunnalle. Ammatillisen peruskoulutuksen tutkinnon hinta on keskimäärin noin 30 000 euroa, kun yhden työttömän vuosikustannus on noin 18 000 euroa ja syrjäytyneen nuoren ”hinta” yli miljoona euroa, Luukkainen vertaa.​

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*