Opetus- ja kasvatushenkilöstön lomautukset rikkovat oppilaiden ja päiväkotilasten laillisia oikeuksia, muistuttaa Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen avoimessa kirjeessään kuntapäättäjille.

Luukkaisen mukaan lomautukset sotkevat koulutyön pahimmillaan useiden kuukausien ajaksi, jolloin opetus, ohjaus ja opetuksen tuki ja turvallisuus toteutuvat vain osittain.

Luukkainen ilmaisee huolensa yt-neuvottelujen ja lomautusuhkien nopeasta yleistymisestä useiden hiljaisten lomautusvuosien jälkeen.

– Päätetyt lomautukset koskevat tällä hetkellä jo lähes kolmeatuhatta opettajaa ja 50 000- 60 000:tta oppilasta. Lomauttajakuntia on nyt kahdeksan, mutta lukumäärä uhkaa kasvaa kun lomautuksista tulee muoti-ilmiö. Loppusyksyyn mennessä lomautuksista kärsivien oppilaiden määrä noussee jo 100 000:een. Siis käytännössä kohta joka kuudes lapsi kärsii lomautusten vaikutuksista, Luukkainen kirjoittaa.

– Kuntien paniikista, mutta myös harkintakyvyn puutteesta kertoo se, että uhkakuntien joukkoon on liittynyt myös taloudeltaan keskivahvoja kuntia. Lomautuspäätöksiä on valmisteltu myös kunnissa, jotka ovat saaneet valtiolta harkinnanvaraista valtionapua ryhmäkokojen pienentämiseen.

– Noilta kunnilta valtionavut peritään pois ja säästö, jos sitä yleensäkään tulee, jää rahallisestikin näennäiseksi, mutta lapset ja maine kärsivät, Luukkainen kirjoittaa.

Olli Luukkaisen avoin kirje kuntapäättäjille OAJ:n verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä