Turussa Aurajoen kiistellyn kävely- ja pyöräilysillan kohtalo on toistaiseksi oikeuden käsissä. Siltakaavasta on tehty useita valituksia, joihin odotetaan hallinto-oikeuden ratkaisua kevään aikana.

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi viime marraskuussa täpärällä enemmistöllä kaavamuutoksen, joka mahdollistaa uuden kevyenliikenteen sillan rakentamisen kuuluisaan maisemaan Aurajoen yli keskustassa. Asiaa on valmisteltu vuosia – ja siitä on väitelty vuosikausia.

Uutta siltaa ja sen paikkaa on perusteltu kävelyn ja pyöräilyn sujuvuuden ja turvallisuuden parantamisella. Sen rakentamista on perusteltu myös osana Turun keskustan kehittämistä.

Vastustajien mielestä silta kaavan mukaisella paikalla tärvelisi tunnetun ja kulttuurisesti arvokkaan maiseman, joka avautuu läheiseltä Auransillalta Tuomiokirkon suuntaan.

Osa siltakaavan vastustajista sijoittaisi sillan parisataa metriä joen yläjuoksun suuntaan, nykyisen Tuomiokirkkosillan lähelle. Tätä vaihtoehtoa ovat vastustaneet esimerkiksi museoviranomaiset, niin ikään kulttuuriympäristön säilyttämisen vuoksi.

Oikeuden ratkaisu kesään mennessä

Kirjastosillan kaava ei ole lainvoimainen, ennen kuin valtuuston päätöksestä tehdyt viisi valitusta on käsitelty Turun hallinto-oikeudessa. Valittajien joukossa on muun muassa yksityishenkilöitä sekä läheinen taloyhtiö.

Asian esittelijänä hallinto-oikeudessa toimiva Kari Hartzell arvioi, että oikeus antaa ratkaisunsa toukokuun aikana. Päätökseen tyytymättömillä on mahdollisuus viedä asia vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO), mikä pitkittäisi asian käsittelyä.

Kaupungin kiinteistöliikelaitoksen johtaja Jouko Turto arvioi, että silta voi olla valmis noin puolentoista vuoden kuluttua siitä, kun kaava on saanut lainvoiman. Runsaan kahden miljoonan euron kustannusarviosta noin puolet saadaan EU:n tukena, jos silta saadaan rakennettua vuoden 2013 loppuun mennessä.

Jos kaavasta valitetaan KHO:een, rakennusaikataulu todennäköisesti venyy pitemmälle. Tällöin kaupunki voi Turton mukaan harkita siltahankkeen korvaamista vaihtoehtoisella suunnitelmalla.

(KL / STT / Tuomas Tirkkonen)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä