Opetus- ja kulttuuriministeriön kohdentaisi koulutustarjontaa tarkoituksenmukaisesti siten, että kuntien velvoitteita rahoittaa ammatillista koulutusta vähennetään 4 000 opiskelijalla, joka määrä siirretään uusittaviin ammatillisen aikuiskoulutuksen järjestämislupiin.

Kohdennus säästäisi kuntatalouden koulutusmenoista 25 miljoonaa euroa ministeriön arvion mukaan.

Ehdotus sisältyy OKM:n laajempaan ehdotukseen valtioneuvostolle ja liittyy ministeriöiden toimittamiin näkemyksiin siitä, kuinka kuntien tehtäviä ja velvoitteita voitaisiin purkaa miljardin euron kustannuksia vastaavasti.

OKM myös kohdentaisi ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaa maahanmuuttajien koulutusta nuorille, vähentäisi vapaan sivistystyön (mm. kansanopistot) valtionosuutta niin, että kunnille koituisi 15 miljoonan euron säästöt, sekä vähentäisi olennaisesti maakuntakirjastojen määrää niiden nykyisin päällekkäisten tehtävien vuoksi. 

Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö ehdottaa, että perusopetuksen ja lukiokoulutuksen oppimateriaalit siirretään keskitetysti kilpailun perusteella hankittaviksi ja valtion rahoitettaviksi. Nykyisellään hankinta on hajautettu ja aiheuttaa merkittäviä hallinnollisia kustannuksia ja estää kustantajien välisen kilpailun hyödyntämisen.

Valtiovarainministeriö puolestaan aikoo käynnistää valmistelun, jotta väestönlaskentalaki saataisiin päivitettyä nykyaikaan. Tällä hetkellä laki määrää, että kunnan on järjestettävä tilat ja muut tarpeelliset fasiliteetit väestölaskentaa varten ja antaa tiedot väestölaskentaa varten.

VM:n mukaan suuri osa sen tomialaan kuuluvista 19 tehtävästä koskee tietojen toimittamista erilaisiin rekistereihin, ja näistä tehtävistä luopuminen ei ole mahdollista, ei myöskään luopuminen valtion ja kuntien tietojärjestelmien yhteensovittamiseen liittyvistä tehtävistä.

Sisäministeriön mukaan lain määräämä kuntien vastuu pelastustoimesta voitaisiin periaatteessa siirtää valtiolle, jos poliittiset päätöksentekijät niin katsovat, ja lisäksi olisi periaatteessa mahdollista tiivistää kuntien lakisääteistä yhteistoimintaa pelastustoimessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö keventäisi kuntien kulutaakkaa 353 miljoonalla eurolla siirtämällä kotihoidontuen kustannukset valtion maksettaviksi. lisäksi STM poistaisi velvoitteen potilastietojen paperisesta arkistoinnista, minkä purun arvioidaan säästävän 31 miljoonaa euroa kuntien kuluista.

Linkkejä ministeriöiden toimintaohjelmiin kuntien velvoitteiden vähentämiseksi:

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Ympäristöministeriö

Valtiovarainministeriö

Sisäasiainministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriö​

Aiheesta aiemmin:

Ministeriöiltä ehdotuksia kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*