Kuva: Ville Miettinen

Keskustan, perussuomalaisten, vasemmiston ja vihreiden edustajat marssivat perjantaina ulos eduskunnan sivistysvaliokunnan kokouksesta, koska he pitivät valiokunnan menettelytapoja ja esityksiä puutteellisina.

Valiokunnassa käsitellään toisen asteen koulutuksen järjestäjäverkkoa koskevaa hallituksen esitystä, jossa jokainen koulutuksen järjestäjä joutuisi hakemaan uutta toimilupaa. Toisen asteen koulutuksen 260 miljoonan euron leikkauspakettiin kuuluvalla esityksellä tähdättäisiin 69 miljoonan euron säästöihin.

Opposition mukaan valiokunta ei ole ehtinyt käsitellä asiaa riittävän tarkasti. Viimeiset asiantuntijakuulemiset on käyty vielä eilen torstaina.

– Menettelytapa on eduskunnan arvovaltaa halventavana. Valiokunta ei ole ehtinyt käsitellä asiaa kunnolla, mutta kokousta on tarkoitus jatkaa vielä tänään illalla, jotta leikkausesitys saataisiin eteenpäin, perussuomalaisten Ritva Elomaa sanoi.

– Perustuslakivaliokunta on vaatinut hallituksen esitykseen merkittäviä pykälätason muutoksia. Järjestäjäverkkoon tehtävien muutosten vaikutukset ovat epäselvät ja ne uhkaisivat koulutuksen tasa-arvoa. Perustuslakivaliokunta vaatii, että lakiin pitäisi tehdä kirjaus koulutuksen alueellisen saavutettavuuden turvaamisesta, sanoo keskustan Tuomo Puumala.

Oppositioryhmät vastustavat toiseen asteen koulutukseen kaavailtuja 260 miljoonan euron leikkauksia. Ne esittivät yhdessä myös hylkäystä toisen asteen koulutuksen rahoitusjärjestelmän uudistamiselle, joka toisi 191 miljoonan euron säästöt.

– Toisen asteen koulutuksessa on tulevina vuosina paljon kehitettävää. Nyt valittu toimintalinja ei johda kuitenkaan kestävään lopputulokseen. Hallitus ei halua uudistaa koulutusta, vaan se ainoastaan toteuttaa leikkauksia kaavamaisella tavalla unohtaen koulutuksen sisällöllisen kehittämisen. Kaavaillut säästöt tarkoittaisivat jopa joka kolmannen oppilaitoksen sulkemista, sanoo vasemmistoliiton Silvia Modig.

Sivistysvaliokunta jatkaa asian käsittelyä maanantaiaamuna.

Juttua muokattu 9.3. klo 7.10: Lisätty tieto asian käsittelyn jatkumisesta maanantaina.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä