Kuva: Seppo Haavisto
Helsingillä on pelkästään kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla yli miljoona neliötä tiloja, joita kaupunkilaiset voivat hyödyntää.

Helsingissä helpotetaan julkisten alueiden ja tyhjien tilojen tilapäistä käyttöä asukkaiden kulttuuri- ja kansalaistoimintaan. Kaupunginhallitus päätti kaupungin omistamien tilojen asukaskäytön periaatteista maanantaina.

Päätöksellä maksuttoman ja maksullisen käytön yhteisistä periaatteista on tarkoitus vahvistaa asukkaiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia kaupungin tilojen käytössä.

Sopivien tilojen löytämistä varten on tarkoitus avata sähköinen varauspalvelu. Tarkoituksena on saada kaikki soveltuvat tilat varausjärjestelmään ja tehokkaampaan asukaskäyttöön.

Esimerkiksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on yli 700 toimipaikkaa ja yli miljoona neliömetriä käytettävissään.

Mainos– Tarkoituksena on saada kaikki asukaskäyttöön soveltuvat tilat varausjärjestelmään. Koulu, päiväkoti ja leikkipuisto ovat oman kaupunginosansa sydän, kasvatuksen ja koulutuksen alan apulaispormestari Pia Pakarinen, kok., taustoittaa päätöstä blogissaan.

– Helsingin tilat avautuvat nykyistä huomattavasti laajemmin asukkaiden kulttuuri- ja kansalaistoiminnan käyttöön. Maksuttomuus laajenee, kaikki tilat varaamo.fi palveluun. Vihdoin — tätä tilojen avaamista on pitkään yritetty ja nyt se toteutuu! twiittasi puolestaan sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa, vihr.

Kulttuuri- ja vapaa-aikatoimialalla tiloja on yhteensä noin 107 000 m². Niistä arviolta yli 85 prosenttia on yleisökäytössä. Lisäksi toimialalla on liikunnan tiloja yhteensä noin 180 000 m² ja niiden tarjoaminen asukkaille ja urheiluseuroille on osa kaupungin tarjoamaa liikuntapalvelukokonaisuutta.

Sosiaali- ja terveystoimialan asukaskäyttöön soveltuvat tilat ovat kymmenen asukastaloa sekä kaksi päivätoimipaikkaa. Kaupunkiympäristön toimialalla asukaskäyttöön soveltuvia tiloja on vain muutamia.

– Kukin toimiala päättää palveluun liitettävistä tiloista, tiloihin liittyvistä ohjeista ja rajoituksista sekä peruutusehdoista. Käyttäjä vastaa tilojen valvonnasta ja siivouksesta sekä mahdollisista käytön aikana toimitiloihin tai niiden varusteisiin syntyvistä vahingoista. Tilojen käytöstä tehdään aina sopimus, Pakarinen kertoo.

Pakarisen mukaan tilojen käyttö on maksutonta, mikäli kyseessä on pääasiassa helsinkiläisten avoimeen osallistumiseen perustuva järjestö- tai kansalaistoiminta.

Toiminnan tulee lisätä alueen osallistumismahdollisuuksia, yhteisöllisyyttä, viihtyisyyttä tai vetovoimaisuutta.

Maksutonta käyttöä on kaupungin oman toiminnan lisäksi koulujen aamu- ja iltapäivätoiminta, luokkatoimikuntien, vanhempainyhdistysten ja vastaavien toiminta, yleishyödyllinen järjestö- ja kansalaistoiminta, kaupunkikulttuurinen aktiivisuus, aktivismi, omaehtoinen järjestäytymätön harrastustoiminta ja taiteen perusopetus.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*