Kari Heiskanen ja Pihla Penttinen harjoittelevat Voi Veljet! -näytelmää Heinolan kesäteatterissa. (Kuva: Lauri Rotko)

Teatterin tiedotuskeskuksen (Tinfo) johtajan Hanna Helavuoren mielestä kesäteatterilla on suuri merkitys kunnan matkailun, yrittäjyyden ja imagon kannalta.

– Kesäteatteri on generaattori, joka luo ympärilleen monenlaista toimintaa ja yhteisöllisyyttä. Kesäteatteri kokoaa yhteen paikalliset ja kesäasukkaat.

Helavuori on nähnyt etenkin Pohjanmaalla kesäteatterin ja paikallisten yrittäjien yhteistyötä. Teattereita pyörittävät yhdistykset ovat anoneet ja saaneet rahoitusta EU:n rakennerahastosta ja maaseutuohjelmista.

Rahoilla on muun muassa rakennettu ja kunnostettu katettuja näyttämöitä.

Mainos– Hyvä esimerkki on Kannuksen Eskolan kesäteatteri. Kannuksen kunta on tukenut Eskolan kyläyhdistystä, joka pyörittää kesäteatteria.

Helavuoren mukaan kesäteattereiden parhaat alueet ovat Pohjois-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi ja Etelä-Pohjanmaa.

– Havukan teatteri Sotkamossa, Närpes teater Närpiössä, Suomussalmen Retikka, Helavuori luettelee hienoja elämyksiä tarjoavia pieniä kesäteattereita,

Suomen suurin ja maineikkain kesäteatteri, Tampereen Pyynikki, on julistautunut Suomen kansalliskesäteatteriksi.

Se sai vuonna 1959 pyörivän katsomon, joka oli aikanaan suuri ihme. Pyynikin vetonauloja ovat olleet kansalliseepokset kuten Tuntematon sotilas, joka keräsi kaikkien aikojen katsojaennätyksen ja pyöri peräti yhdeksän kesää.

Turun Kesäteatteri on perustettu vuonna 1916 ja se on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti samassa paikassa toiminut ammattikesäteatteri. Sen näyttämö sijaitsee Vartiovuorella.

Turun toinen perinteinen kesäteatteri, musiikkiteatteriin keskittynyt Samppalinna, pyörii kannatusyhdistyksen omistuksessa ja sen kaupungilta saama avustus on kilpailijaa vaatimattomampi.

Heinolan kunnallinen kesäteatteri
tuottaa riihikuivaa rahaa

Heinolan kesäteatteri on harvinaisuus lajissaan. Se on täysin kunnallinen ja sitä tuottaa kaupungin piskuinen kulttuuritoimisto.

Näytelmät ovat taattuja naurupommeja, joita virittävät kesä toisensa jälkeen Heinolaan saapuvat ammattilaiskokoonpanot. Tänä kesänä Jaakko Saariluoma ohjaa Heinolassa Ray Cooneyn ja Michael Cooneyn kirjoittaman komedian Voi Veljet!

Saariluoman mukaan hyvää kesäteatteria syntyy, kun tekijät ovat vähän kuin oltaisiin mökillä töissä. Ammattinäyttelijät viettävät yleensä kesällä lomaa, mutta kun luvassa on teatterin tekemistä hyvässä porukassa, pakataan kamppeet ja muutetaan kesäksi töihin Heinolaan.

Kesäteatterin tuottaja, Heinolan kulttuurisihteeri Saija Jäppinen vakuuttaa, ettei ammattilaisia tarvitse pitkään houkutella.

– Ensimmäinen kysymys ei ole, mikä näytelmä ja mikä rooli, vaan keitä muita on tulossa, Jäppinen kertoo.

Heinolan kesäteatteri toimii kuudettatoista kesää. Se on katsojaluvuilla mitattuna Suomen suurimpia, enemmän katsojia oli viime kesänä vain Pyynikillä.

Tuottaja Saija Jäppisen mukaan kesäteatterin talous pyörii omillaan ja tuottaa jopa riihikuivaa rahaa.

Lue lisää kesäteattereista Kuntalehdestä 7/2016, jonka teema on matkailu ja kulttuuri

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*