Kirjastot ovat muuttuneet, ja nyt lakia saatetaan ajan tasalle.

Kirjastolain uudistaminen on viivästynyt alkuperäisestä aikataulusta. Siihen ei kuitenkaan sisälly mitään dramatiikkaa, vakuuttavat sekä Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee että opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Hannu Sulin. Työ on osoittautunut odotettua suuremmaksi, sanoo Sulin.

Valmistelevan työryhmän alkuperäinen määräaika päättyi helmikuun lopussa, mutta työ on vielä kesken. Esitys valmistunee lausunnolle huhtikuussa. Esitys tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä ja ehtii voimaan vielä ensi vuoden alussa.

Selkee ei kommentoi lain sisältöä, mutta vakuuttaa, että valmistelu etenee hyvässä hengessä.

Sulinin mukaan viivästys johtuu osin hallitusohjelman linjauksista, joiden selvittämisessä meni aikaa. Uudistustyö alkoi jo edellisen hallituksen toimeksiannosta, mutta nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa on kohtia, joiden vaikutusta työhön piti selvittää.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Lisäksi muutostarve on osoittautunut suuremmaksi kuin alussa kuviteltiin.

Hänen mukaansa sekä kirjastot että toimintaympäristö ovat muuttuneet paljon sitten viime vuosituhannen, jolloin lakia viimeksi uudistettiin.

Kirjastolain uudistamisella on tarkoitus edistää asukkaiden osallisuutta ja sivistyksellisten perusoikeuksien toteutumista verkottuneessa kansalaisyhteiskunnassa, määriteltiin aikanaan valmistelua aloitettaessa.

Samoin haluttiin turvata tiedon ja kulttuurin yhdenvertainen saatavuus. Keskeiseksi tavoitteeksi määriteltiin yhteiskunnallista demokratiakehityksen sekä yleisten kirjastojen toimintaedellytysten vahvistaminen nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.

Kirjastolain uudistamisen lähtökohtana on maksuttomuuden säilyttäminen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*