Kirjastoseura haluaa kirjastopalvelut jatkossakin kunnille lakisääteisiksi. Kuva: Ville Miettinen

Suomen kirjastoseuran mukaan kirjastopalvelujen järjestäminen tulee myös jatkossa pitää kunnan lakisääteisenä tehtävänä.

Kirjastoseura toteaa näin tiistaina opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle, kok., jättämässään kannanotossa, jossa edellytetään, että kirjastolain valmistelua jatketaan.

Strategisessa hallitusohjelmassa on esitetty kunnille vapauksia kirjastopalvelujen järjestämisen suhteen.

Kirjastoseuran kannanotossa todetaan, että Suomessa tarvitaan edelleen erillinen kirjastolaki turvaamaan laadultaan tasa-arvoiset kirjastopalvelut koko maahan. Suomi oli Euroopan ensimmäisiä maita, joka sai oman kirjastolain, jo vuonna 1928.

– Lainsäädäntö on taannut Suomen kirjastolaitoksen kehittymisen yhdeksi maailman parhaimmista, seura muistuttaa.

Kunnan järjestämisvelvollisuuden lisäksi kirjastoseuran mukaan myös lain kohta asiakkaita varten olevasta uusiutuvasta kirjastoaineistosta ja -välineistöstä sekä kirjasto- ja tietopalvelualan henkilöstöstä on turvattava edelleen.

– Kokemukset kentältä osoittavat, että pätevyysmääritykset ovat tarpeen myös uutta kirjastolakia säädettäessä. Korkeakoulutettu ja ammattikoulutettu henkilökunta ovat modernin valtion kirjastolaitoksen välttämättömyys ja demokratian kulmakivi, kannanotossa todetaan.

Kirjastopalvelujen tulisi kannanoton mukaan olla jatkossakin maksuttomia.

 

f

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Aivan. Kirjasto on kaikenikäisten palvelu sosiaalisesta tai taloudellisesta asemasta riippumatta. Yksi suomalaisen kansansivitykseksen peruspilari. Älkää hyvät hallitusmiehet tätä kaaatako.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä